Manon volgt de opleiding Global Project and Change Management aan de HZ. Ze houdt zich veel bezig met de wereldproblematiek en kan niet goed tegen onrechtvaardigheid. "Ik wil voor een positieve verandering zorgen en werken aan een betere toekomst."

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Global Project and Change Management?

“Deze opleiding is heel breed en je kunt er veel kanten mee op. De opleiding focust zich op de problemen die zich op dit moment in de wereld afspelen. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en daarom vind ik het belangrijk daar op een positieve manier verandering in te brengen, voor een betere toekomst. Wat mij bovenal aanspreekt in deze nieuwe opleiding is dat je in een internationale klas terechtkomt. Dat is niet alleen goed voor het spreken van de Engelse taal, maar ook om andere culturen beter te leren kennen.”

Wat leer je zoal tijdens deze opleiding?

“Eerst was ik bang dat sommige vakken heel theoretisch zouden zijn. Maar de docenten vinden altijd een manier om de lessen interactief en relevant te maken. Bij het vak History of Globalization kijken we bijvoorbeeld naar vraagstukken over voedseldistributie. Hoe kan het dat McDonald’s wereldwijd bestaat? En waarom hebben wij oneindig veel drinkwater, maar sterven mensen in andere landen door watertekorten?

Tegelijkertijd leren we veel op persoonlijk gebied. Bij het vak Leadership leren we over onze eigen waardes en hoe deze zijn ontstaan. Dat is extra interessant in een internationale klas: mijn klasgenoten komen uit Frankrijk, Duitsland en Slowakije. Zo leer je echt hoe mensen van andere culturen denken. Dat betekent ook dat alle vakken in het Engels zijn.

Bovendien is de manier van toetsen binnen de opleiding heel anders dan bij andere opleidingen: we hebben bijvoorbeeld geen normale toetsen, maar ‘deliverables’. Dus in plaats van een toets, maken wij een vlog, presentatie of essay.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Wat vind je het leukst van de opleiding?

“De sfeer op de opleiding is echt heel goed. We zijn een kleine klas, met maar acht studenten. Het is heel persoonlijk en dat is heel fijn. Iedereen is open en eerlijk naar elkaar toe. En zelfs de docenten staan open voor verandering. Ze luisteren écht naar feedback en spelen in op wat wij nodig hebben. Omdat deze opleiding nieuw is, was er bijvoorbeeld aan het begin van het jaar nog niet echt een duidelijk overzicht van de opdrachten die we moesten inleveren. Na onze feedback hebben ze meteen een goede planning gemaakt. Daarom vind ik het ook zo leuk om studentambassadeur te zijn. Mensen kunnen contact met mij opnemen via de chatfunctie op de HZ-website. Ik beantwoord hun vragen en deel mijn enthousiasme met ze. Zo kan ik anderen motiveren om ook deze studie te gaan volgen.”

Wat wil je na je afstuderen gaan doen?

“De baankansen voor deze opleiding zijn heel groot. Vooral omdat het zo’n brede opleiding is. Ik weet nog niet waar ik wil werken, maar ik wil heel graag meewerken om ongelijkheid op te lossen. Misschien ga ik wel naar het buitenland om voor een grote organisatie te werken, zoals Unicef. Dankzij de praktijkervaring die ik nu opdoe, weet ik dat ik moet focussen op wat ik het interessantst vind. We werken nu al samen met echte bedrijven. Dit semester werken we bijvoorbeeld aan een opdracht voor Rijkswaterstaat. Als wij een goed initiatief hebben, dan bestaat de kans dat ze het ook écht overnemen. Het is heel bijzonder om te zien hoeveel energie je daarvan krijgt!”

Heb je advies voor iemand die overweegt om Global Project and Change Management te gaan doen?

“Als je overweegt deze studie te volgen, dan raad ik dat zeker aan. Het is een unieke opleiding en de sfeer is heel goed. Deze intensieve studie is kleinschalig en de leraren zijn erg betrokken en enthousiast.”

Lees meer over de opleiding Global Project and Change Management aan de HZ