Past de opleiding International Business helemaal bij jou, maar twijfel je of je Engels goed genoeg is? Dat is nergens voor nodig, zegt eerstejaars student Marvin (18). “Je gaat haast ongemerkt mee in de stroom. Ook wanneer je basisniveau nog niet top is, bereik je dat punt echt supersnel.”

Marvin, je komt over van de havo. Hoe verliep de overgang naar een Engelstalige opleiding?

“Dat ging heel soepel. Vanuit de havo had ik een vrij goede basis. Daardoor kostte het me weinig moeite om aan te haken. Maar een dergelijk basisniveau is echt geen vereiste. Sommige studiegenoten waren aan de start van de opleiding een stuk minder ver, maar zij liepen dat binnen heel korte tijd in. Alles gaat hier in het Engels, waardoor je haast ongemerkt meegaat in de stroom. Dan leer je echt supersnel.”

Dus wanneer iemand niet zeker is over zijn of haar Engels, zeg jij …

“Dat het niet uitmaakt! Je krijgt zoveel ondersteuning in het begin. Binnen 2 of 3 maanden zit je op een prima basisniveau. Iedereen helpt elkaar daarmee. Stel ook gewoon vragen wanneer je iets niet begrijpt. Dat doen we allemaal. Voor je het weet voelt de taal als een deel van jezelf. Ik merk in dit eerste jaar bij niemand problemen met een taalbarrière. Het is alleen maar een verrijking.”

Waarin is jouw Engels het sterkst verbeterd in het eerste jaar?

“Mijn vocabulaire is enorm gegroeid. Ik ken veel meer synoniemen, waardoor je meer creativiteit en nuance kwijt kunt in je tekst of verhaal. Verder merk ik dat het Engels spreken steeds natuurlijker gaat. Het wordt langzaam een soort tweede taal, waar je niet meer over nadenkt. Ik ben veel minder vaak aan het zoeken naar woorden tijdens een gesprek. Dat komt echt goed van pas. Binnen en buiten mijn studie.”

Buiten de taal om: hoe bevalt het samenwerken met internationale studenten?

“Dat is erg leuk. De cultuurverschillen maken het interessant. Je leert tijdens deze opleiding niet zozeer over de verschillende culturen zelf, maar wel over aanpassingsvermogen en communicatieve vaardigheden. Tijdens de projecten merk ik dat ik het leuk vind om het groepsproces te bewaken en te zorgen dat iedereen tot zijn of haar recht komt. Ik denk dat je in internationale samenwerking open-minded moet zijn en goed moet kunnen communiceren.”

Waarom koos je voor International Business?

“In deze opleiding komen twee van mijn interesses samen. Het internationale aspect vind ik heel interessant. Ik wil heel graag meer van de wereld ontdekken en kennismaken met andere culturen. Een baan waar je veel voor moet reizen lijkt me heel tof. Daarnaast trekt het bedrijfsleven me erg. En dan met name de kant van management. International Business is een heel brede opleiding, dus je pakt veel facetten mee.”

Waar zie je de internationale focus in terug?

“In vergelijking met bijvoorbeeld bedrijfskunde kijk je bij International Business niet alleen naar het bedrijf zelf, maar ook naar de wereldeconomie als groter geheel. Je leert over internationale samenwerking, verduurzaming van de keten, maar ook de effecten op de economie van bijvoorbeeld milieuproblemen of een oorlog. Deze opleiding gaat zo snel met z’n tijd mee dat wereldnieuws van vandaag wordt meegenomen in de lesstof. Dat vind ik er heel boeiend aan.”

Waarom koos je voor de HZ?

“Voor de opleiding International Business was de HZ de best aangeschreven opleiding. En voor mij als Zeeuw is het is lekker dicht bij huis. Het reizen haal ik dan weer in met mijn twee buitenlandse stages. Waar ik stage ga lopen weet ik nog niet, maar het kan voor mij niet ver genoeg weg zijn. Ik ga graag naar een plek waar ik een andere cultuur kan opsnuiven en mooie natuur kan ontdekken.”

Waar zou je na je studie willen werken?

“Ik ben een echte autofanaat, dus een internationale managementfunctie binnen de autobranche trekt me wel. En als het iets anders wordt, hoop ik dat ik genoeg verdien om de auto’s ernaast te kunnen doen, haha.”

Lees meer over International Business aan de HZ