Annemiek vertelt waarom ze Logistics Engineering studeert aan de HZ. "In de logistiek ben je de hele dag bezig met het organiseren en plannen van goederenstromen. Hoe doe je dat zo efficiënt en goedkoop mogelijk?"

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Waarom logistiek?

"Voordat ik aan deze opleiding begon, werkte ik als medisch secretaresse bij een praktijk van fysiotherapeuten. Daar ontdekte ik dat ik vooral het plannen en organiseren van de afspraken erg leuk vond. Als er door ziekte een therapeut uitviel, regelde ik binnen no-time een nieuwe planning. Maar omdat ik het werk niet uitdagend genoeg vond, ging ik op zoek naar een hbo-opleiding en kwam al snel uit bij logistiek."

Hou je ook van puzzelen?

"Nou, in de logistiek ben je de hele dag bezig met het organiseren en plannen van goederenstromen. Hoe doe je dat zo efficiënt en goedkoop mogelijk? Dat lijkt soms net op een puzzel! Ik vind vooral de scheepvaart heel interessant. Als het grootste containerschip van de wereld langs Vlissingen vaart, ga ik ook zeker even kijken! Na mijn opleiding zou ik heel graag in een internationale haven gaan werken. Het liefst in het westen van Australië, want ik heb familie in Perth. Maar ook de havens van Los Angeles, Shanghai of Singapore lijken me heel interessant. Tijdens mijn stage in het derde leerjaar wil ik graag voor een half jaar naar Perth. Dit probeer ik te laten aansluiten op mijn minor Business Economics die ik in Japan wil volgen. Op de havo vond ik economie en m&o altijd al leuk. Bovendien is deze minor een mooie aanvulling op mijn CV."

Waar moet je goed in zijn?

"Voor een betere aansluiting op de opleiding heb ik een schakelcursus wiskunde en economie gedaan. Het is wel handig als je daar voldoende kennis van hebt. Verder is het belangrijk om goed te kunnen organiseren, overzicht te hebben én stressbestendig te zijn. Als er iets gebeurt waardoor dingen anders lopen dan gepland, moet je snel kunnen schakelen."

Wat is er leuk aan de opleiding?

"Het is leuk dat je tijdens de lessen de theorie gelijk met de praktijk combineert. Zo zijn we in het eerste jaar naar de cola-fabriek in Antwerpen geweest. Daar kregen we een goede indruk van een logistiek proces. Dit moesten we uitwerken in een rapport in combinatie met de theorie die we in de les hadden geleerd. Maar ook kregen wij de opdracht om een nieuw logistiek concept te schrijven: stel dat alleen de fabriek in Antwerpen nog zou bestaan met daarnaast meerdere distributiecentra in Europa. Reken dan eens uit hoe je het vervoer tussen deze centra het meest efficiënt en duurzaam kunt regelen."

Heb je een tip voor meiden die nog twijfelen?

"Logistiek lijkt misschien een mannenwereld, maar juist voor vrouwen is het een heel mooi beroep. Zij zijn vaak goed in plannen en organiseren en kunnen vaak ook goed doorpakken. Bovendien heeft elk bedrijf te maken met logistiek, dus er is altijd wel een bedrijf te vinden dat jou aanspreekt of bij je past."

Lees meer over de opleiding Logistics Engineering aan de HZ

Interview en foto met dank aan GirlsFuture – Meiden & Techniek, waarom niet?!