Waarom heb je gekozen voor de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ?

“Deze keuze was voor mij vanzelfsprekend. Ik wist al heel lang dat ik het onderwijs in wilde. Samen met mijn zusje speelden we ‘schooltje’ als kind. We maakten zelfs onze eigen opdrachten! Ik merkte ook dat ik het heel erg leuk vind om kinderen iets te leren. En dat gevoel is eigenlijk nooit meer weggegaan.

Ik heb voor de HZ gekozen omdat het een persoonlijke hogeschool is. Ik vind het belangrijk dat er naar jouw persoonlijke verhaal geluisterd wordt. Daar heb ik behoefte aan en dat bevalt goed.”

Waarom heb je gekozen om na je mbo verder te studeren?

“Na het vmbo had ik een tussenstap nodig om aan de opleiding Leraar Basisonderwijs te mogen beginnen. Ik ben toen de mbo-opleiding Onderwijsassistent gaan volgen. Die opleiding was heel leuk, het was precies de kant die ik op wilde. Het lijkt ook veel op lesgeven, maar je blijft assistent. Daarom was het voor mij een kwestie van de opleiding afronden en door naar het hbo.”

Hoe heb je de overstap van mbo naar hbo ervaren?

“Ik was bang dat de overstap heel groot zou zijn, omdat ik het op het mbo een jaar best pittig heb gehad. Ik keek enorm op naar het hbo en twijfelde of ik het wel zou kunnen. Maar zodra ik begon met de opleiding waren die twijfels weg. Dat kwam deels ook omdat ik een mbo-diploma op zak heb. Ik merkte al snel dat ik bepaalde kennis al had. Het was voor mij niet zo spannend meer om mezelf voor te stellen aan de klas of met kinderen om te gaan.

Tijdens het oriënteren op de hbo-opleiding heb ik veel om tips gevraagd. Bij mijn stages kwam ik in contact met studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs. Zij gaven allemaal aan dat het een pittige opleiding is en dat je het echt goed moet bijhouden. Dat advies heb ik meegenomen en daardoor red ik het nu makkelijk. Je moet niet achterover gaan leunen!

Bij de keuze om door te studeren van het mbo naar het hbo ben ik vooral op mijn gevoel afgegaan: ik heb deze keuze zelf gemaakt. Ik volg deze opleiding, omdat ik dat zelf wil en niet omdat het moet.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Wat is volgens jou het verschil tussen mbo en hbo?

“Het grootste verschil is de mate van zelfstandigheid die van je gevraagd wordt. Op het mbo word je aan de hand meegenomen, maar op het hbo wordt verwacht dat je zelf de leiding neemt. Het tempo ligt hoger en je gaat meer de verdieping in. Gelukkig gaat mij dat goed af.”

Wat leer je tijdens je opleiding?

“Je leert hoe je omgaat met kinderen, hoe je ze iets kan leren. Maar ook over de vakgebieden waarin je les gaat geven. Je leert hoe kinderen groeien, welke fases ze doorgaan. Daar leer je als leerkracht op in te springen en rekening mee te houden. Je leert ook hoe je je lessen aantrekkelijk maakt voor leerlingen. Zodat je in de les niet alleen maar pagina’s leest en opdrachten maakt, maar de lesstof laat aansluiten op de belevingswereld van de kinderen.”

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

“Het allerleukste is het lesgeven, want dat wil ik uiteindelijk gaan doen. Ik wil voor de klas staan en dingen overbrengen, daarom vind ik de stages zo leuk. Bovendien vind ik het zelf ook leuk om dingen te leren. De lessen variëren enorm: de ene keer ben je een presentatie aan het voorbereiden en in de volgende les ben je opdrachten aan het uitwerken.”

Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer die de studie overweegt?

“Vraag of je een dagje mee kunt lopen. Dan zie je meteen hoe het is om echt voor de klas te staan. Maar het belangrijkste is: kijk waar jij het gelukkigst van wordt en verdiep je in die opleiding.”

Lees meer over de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ