Met de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs ging voor Saskia een lang gekoesterde wens in vervulling. “Ik wilde zo graag terug het onderwijs in dat ik de uitdaging aan ben gegaan."

Waarom ben je de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd gaan studeren?

Op mijn 20e deed ik een opleiding tot onderwijsassistent. Gek genoeg was er toen amper werk in dit vakgebied en ben ik in de richting van detailhandel verder gegaan. Altijd met een dubbel gevoel, want mijn hart ligt bij het werken met kinderen. Zonder ervaring is het lastig om terug te keren in deze branche. Ik heb alle mogelijkheden bekeken en ervoor gekozen om de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd te gaan volgen. De variant die ik volg, is de voorloper van de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd die in 2022 van start ging.”

Waarom heb je gekozen om naast je werk nog een studie te volgen?

“Ik wilde heel graag terug het onderwijs in. Mijn wens om juf te worden was zo groot, dat ik heb besloten om de uitdaging aan te gaan en de studie te combineren met werk. Ik werk nu als onderwijsassistent en ondersteun de leerkracht waar nodig. Zo ga ik bijvoorbeeld in kleinere groepjes met de leerlingen aan de slag om ze extra uitleg te geven. Als leerkracht-in-opleiding ontwikkel ik mezelf verder in het geven van lessen. Zo kan ik straks een mooie carrièrestap maken van onderwijsassistent naar leraar in het basisonderwijs.”

Wat leer je zoal tijdens deze opleiding?

“Bij een vak als Onderwijskunde leer je over de ontwikkeling van het kind, hoe je lessen vormgeeft en krijg je tips voor het organiseren van lessen. Bij creatieve vakken als muziek, drama en beeldende vorming leer je wat je kinderen kunt aanreiken om het leren makkelijker te maken. Bij Levensbeschouwing doe je kennis op van diverse leermethodes van verschillende typen scholen. Natuurlijk krijg je ook Engels, Nederlands en rekenen, en leer je hoe het is om samen met het kind bepaalde groeistappen te maken. Het onderwijs is op sommige punten ook heel vernieuwend, bijvoorbeeld als je erop uitgaat met je klas om buiten onderwijs te verzorgen. Even weg van de schermpjes!”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Hoe pas je de kennis uit je studie toe in je werk?

“Er is een goede wisselwerking tussen de HZ en de school waar ik werkzaam ben. Er vinden geregeld bezoekjes heen en weer plaats en daardoor leer je dat je de lesstof direct kunt toepassen in de praktijk en andersom. Zo leer je bij de HZ de theorie over de groepsdynamiek in een klas en hoe je hier als leerkracht op inspeelt. Hoe creëer je bijvoorbeeld een stiltemoment in de klas? Een gouden tip van het eerste jaar van de opleiding was om niet alle kinderen tegelijk aan te spreken, maar juist één kind een compliment te geven om ervoor te zorgen dat de andere kinderen dit voorbeeld volgen. Ik ben dit gaan onderzoeken in de klas waaraan ik les geef en het werkt echt. Het zijn de kleine dingen die je gelijk kunt uitproberen in de praktijk en waarin je als leerkracht het verschil kunt maken. Ook leer je niet alleen in vakken te denken, maar eerder in het belang van het onderwijs. Hoe leuk is het om met kinderen naar buiten te gaan, daar een speurtocht uit te zetten en ze zelf een plattegrond te laten lezen? Op die manier heb je een rekenles, creatief vak en natuur en techniek in één. Dat is zo vernieuwend.”

Hoe bevalt het voor jou om als leerkracht te werken?

“Heel erg goed! De interactie met de kinderen, de gesprekken die je met ze voert, maar ook de groei die ze laten zien in hun ontwikkeling is zoveel waard. Vooral als je aan het einde van het schooljaar kunt zeggen dat je écht samen veel geleerd hebt. Het leuke aan werken in het onderwijs is dat je als leerkracht niet alleen maar aan het zenden bent. Je gaat echt de interactie aan met de leerlingen. Dat maakt dat je ook als leraar steeds weer nieuwe dingen leert. Laatst vroeg een leerling of ik iets op een andere manier wilde uitleggen. Dan ga ik nadenken over een andere werkvorm of om een onderwerp in kleinere groepjes te behandelen. Als je daarin als leerkracht het verschil kan maken, ben ik heel tevreden. Samen kom je tot nieuwe inzichten om je les te organiseren.”

Wat is jouw advies aan iemand die ook deze combinatie van studeren en werken overweegt?

“Ga ervoor! Het klinkt soms als héél veel. Zeker een deeltijdopleiding waarbij je naast je werk veel tijd aan je studie besteedt. Maar als je voor jezelf consequent bent, dan komt het vanzelf goed. Zeker als je na verloop van tijd een goede balans tussen je studie en werk hebt gevonden. Ik ben dankbaar dat ik deze kans op mijn leeftijd heb aangegrepen!”

Lees meer over de opleiding Leraar Basisonderwijs in deeltijd aan de HZ