Waarom koos je ervoor om Tourism Management te volgen in drie jaar?

“Ik heb na mijn vwo eerst de hbo-opleiding Food Innovation in Den Bosch doorlopen. Daarna wilde ik mij verder ontwikkelen in de toeristische sector, maar nog eens 4 jaar studeren zag ik niet zitten. Aan de HZ kon ik dankzij mijn vwo-diploma een verkort traject volgen. Ik heb meteen een mailtje gestuurd naar de HZ en zij reageerden heel snel. Ik kreeg goed nieuws: vanwege mijn vorige opleiding kon ik nóg 2 extra vrijstellingen krijgen. Daardoor kon ik direct in februari instromen en hoefde ik niet tot september te wachten. En mijn opleiding duurt nu zelfs nog een half jaartje korter. Echt ideaal.”

Wat maakte hbo voor jou interessanter dan de universiteit?

“Voor mij was het tijdens mijn examenjaar al duidelijk dat ik voor hbo moest kiezen. Het vwo ging mij niet heel gemakkelijk af en daarnaast past het praktijkgerichte onderwijs beter bij mij. Op het hbo ga ja meer aan de slag met interessante projecten, werk je samen met bedrijven en je kunt er leuke stages lopen. De verkorte opleiding speelde destijds nog geen rol in mijn keuze voor hbo. Maar vier jaar later heeft mijn vwo-diploma me alsnog tijdwinst opgeleverd.”

Wat wil je vwo’ers meegeven die over een verkort traject op het hbo nadenken?

“Wees niet huiverig dat je door de verkorte periode belangrijke onderdelen mist, of met een achterstand begint. Toen ik net van het vwo kwam oriënteerde ik me ook al eens op een driejarig traject. Toen was ik toch wat angstig om een heel jaar over te slaan. Nu merk ik dat dat allemaal enorm meevalt. Ik merk er nauwelijks iets van, vergeleken met studenten die het vierjarige traject doorlopen. Soms lopen de schema’s even uit elkaar. Dat merk je bijvoorbeeld met stageperiodes. Maar verder stroomde ik heel natuurlijk in en lopen we qua ritme aardig gelijk op.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Lisanne de Wilt

Na je vwo-traject kun je ook weer doorstromen naar een verkorte master. Overweeg je dat?

“Ik heb er straks al heel wat school- en studiejaren op zitten, dus ik kies ervoor om hierna aan het werk te gaan. Na 6 jaar vwo, 4 jaar Food Innovation en dan ook nog Tourism Management vind ik het wel even goed geweest. Wanneer ik afstudeer, ben ik 25 jaar. Ik heb vooral heel veel zin om aan de slag te gaan.”

Hoe blij ben je dat je deze verkorte opleiding er nog achteraan hebt geplakt?

“Ik ben heel blij dat ik de kans kreeg om deze opleiding verkort te volgen. Voor mij was dit een ideale mogelijkheid om mijzelf verder te ontwikkelen, zonder nog eens 4 jaar kwijt te zijn aan een opleiding. Ik droom ervan om ooit mijn eigen camping, hotel of vakantiepark op te zetten. Daar is deze opleiding heel belangrijk voor. Ook de kennis uit mijn vorige opleiding kan dan goed van pas komen. Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”

In dit artikel vertelt Lisanne meer over de opleiding Tourism Management