Handoyo volgt de hbo-opleiding Engineering aan de HZ. Hij koos voor de studieroute Mechatronic Engineering. De technische kennis die hij hier opdoet sluit mooi aan op zijn mbo-opleiding. "De overstap naar het hbo was in het begin even pittig, maar dankzij de docenten kon ik snel aanhaken."

Waarom koos je voor de opleiding Engineering aan de HZ?

"Ik heb hiervoor de opleiding Technicus Engineering Mechatronica gevolgd op het mbo. Daar merkte ik dat graag meer theoretische kennis wilde voordat ik aan het werk zou gaan. Op het mbo leerde ik vooral het werken in de praktijk. Op de HZ werk je ook veel in de praktijk, maar ben je ook bezig met de theorie erachter. Het maken van technische berekeningen, ontwerpen, het testen van constructies. Ik kan die twee kanten nu goed combineren. Daardoor kan ik straks op nog meer plekken aan het werk."

Was de overstap van mbo naar hbo moeilijk?

"In het begin was het best pittig, maar ik ben goed geholpen door de docenten. De theorie van de technische vakken is een stuk moeilijker dan op het mbo. Gelukkig staan de docenten altijd voor je klaar. Ze nemen de tijd om je goed op weg te helpen. Daardoor heb ik me goed op kunnen werken tot het niveau. Sowieso is de omgang met de docenten heel fijn. Ze behandelen je gelijkwaardig. Dat zie je terug in de fijne sfeer binnen de opleiding."

Welke studieroute heb je binnen Engineering gekozen?

"Je kunt tijdens de opleiding kiezen uit 4 studieroutes: Mechatronic Engineering, Energy & Proces Engineering, Product Engineering en Commercial Engineering. Ik ben doorgegaan in de mechatronica, omdat dit goed aansluit op mijn vorige opleiding."

Er is veel vraag naar technici. Liggen de banen straks voor het oprapen?

"Er staan zeker veel bedrijven voor je klaar. Of je nou de kant van mechatronica kiest, of meer de proceskant op gaat. Je kunt denken aan bedrijven in de machinebouw, grote fabrieken of banen in de duurzame energie. Het leuke aan deze opleiding is dat je het werkveld al goed leert kennen. We werken veel met opdrachten van organisaties en bedrijven uit de regio. Zo krijg je een goede indruk van hoe het er op die plekken aan toegaat."

Studenten Engineering werken ook in het naastgelegen Joint Research Center. Een mooie plek?

"Als student Engineering kun je je daar zeker uitleven! Je krijgt je lessen in Het Groene Woud en voor je praktijkvakken ga je meer naar het JRCZ. Daar heeft Engineering een werkplaats met moderne apparatuur waar je aan projecten kunt werken. Denk aan 3D-snijders, 3D-printers, draaimachines, maar ook makerspaces waar je als groep samen kan zitten om een idee te bedenken of aan je project te werken. Het is echt een heel gave plek."

Lees meer over de opleiding Engineering aan de HZ