In september 2024 start de HZ met de Engelstalige opleiding Engineering. Paul Grinwis, regiodirecteur van technisch dienstverlener Equans, ziet kansen voor internationale studenten én werkgevers. “De technische sector staat te springen om goede engineers.”

Paul, wat is jouw connectie met de opleiding Engineering aan de HZ?

“Als student heb ik de opleiding Engineering 4 jaar lang zelf mogen ervaren. In 2010 studeerde ik af. Een lange tijd geleden, maar de mooie herinneringen zitten nog vers in het geheugen. Ik kan echt wel zeggen dat de opleiding me heeft gevormd. Qua kennis, maar ook zeker qua levenservaring. Vanuit Equans probeer ik de banden met HZ steeds meer aan te halen. We kunnen elkaar op veel manieren helpen, bijvoorbeeld op het gebied van stages.”

Wat doet Equans precies?

“Binnen Nederland zijn wij de grootste technisch dienstverlener. Voor de industrie, maar bijvoorbeeld ook in de zorg. De kern van ons werk is het verduurzamen van onze klant. We brengen al onze kennis bij elkaar om de verduurzamingsslag te maken. Adviseren, engineeren, bouwen en onderhouden: we benaderen de verduurzaming van alle mogelijke kanten. We hebben specialisten op tal van vlakken. Van koudetechniek tot brandbeveiliging en zonne-energie. Naast de verduurzamingstrajecten zijn we ook nog ‘gewoon’ installateur.”

Waarom is de komst van een Engelstalige opleiding Engineering zo belangrijk volgens jou?

“Het is voor de hele technische sector belangrijk dat we het aanbod aan jonge professionals snel vergroten. We hebben overal te maken met enorme krapte. De energietransitie heeft de kloof tussen vraag en aanbod alleen maar vergroot. Met uitsluitend Nederlandse studenten gaan we dat tekort niet inlopen. Een Engelstalige opleiding zorgt voor nieuwe aanwas van talenten. De regio heeft internationale studenten veel te bieden. Ze kunnen hier studeren aan kwalitatief sterke hogeschool, in een prachtige kustregio met volop baankansen.”

Deze opleiding zal natuurlijk stagiaires gaan leveren aan het werkveld. Wat zou een stagiair bij Equans voor werk kunnen doen?

“Onze dienstverlening is zo breed, dat we stagiaires op heel veel plekken in het bedrijf kunnen gebruiken. Vooral in de hoek van de verduurzamingstrajecten is veel interessant werk te vinden voor HZ-studenten. Denk aan energieconsultancy of het zelf uitvoeren van een kleinere opdracht. Als we kennis, leergierigheid en enthousiasme bij je herkennen, dan krijg je daar volop kansen voor terug om je in korte tijd binnen het bedrijf te ontwikkelen.”

Jullie dienstverlening is veelzijdig. Krijgen afgestudeerden bepaalde trainingen wanneer ze bij jullie gaan werken?

“De ontwikkeling van onze medewerkers is heel belangrijk. Voor mensen die er al heel lang werken, maar natuurlijk ook voor de nieuwe collega die net van de HZ komt. Bij afstudeerders kijken we regelmatig naar de mogelijkheid van een Management Traineeship. Je werkt dan in anderhalf jaar op drie verschillende plekken binnen het bedrijf. Zo krijg je een heel breed beeld van de organisatie, maar ook van je eigen talenten en interesses. Als we allebei tevreden zijn, kun je in die specifieke richting doorgroeien.”

Hoe kijk jij als oud-student terug op opleiding Engineering aan de HZ?

“Het was een prachttijd. Ik ben van nature een techneut in hart en nieren, dus ik heb me er met alle plezier kunnen ontwikkelen. Ik herinner me HZ vooral als een plek waar de kansen voor het oprapen lagen. We gingen met een groep studenten en docenten naar het Shanghai Maritime University in China. Of naar Italië om een wedstrijd te varen met onze zonneboot. Daar heb ik zelfs mijn vrouw ontmoet! Vakinhoudelijk was de HZ in die tijd al uitstekend, maar een hogeschool onderscheidt zich wat mij betreft pas echt door de kansen die je er als student krijgt.”

Lees meer over de Engelstalige opleiding Engineering aan de HZ