Danny is student HBO-ICT aan de HZ. Na zijn mbo is hij naar het hbo gegaan om zijn kansen te vergroten in het werkveld. Hij vertelt graag over zijn overstap naar het hbo en wat hij leuk vindt aan de opleiding HBO-ICT.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding HBO-ICT?

"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in computers en programmeren. Na mijn mbo heb ik gekozen voor de hbo-opleiding aan de HZ, omdat ik meer wilde leren over projectmanagement en ondernemen binnen de IT. Die aspecten kwamen tijdens mijn vorige opleiding minder aan bod."

Wat is voor jou de meerwaarde van een hbo-opleiding ICT?

"Met een hbo-opleidingen vergroot ik mijn kansen op de arbeidsmarkt omdat ik beter gekwalificeerd ben. Ik kan meer complexe taken uitvoeren, zoals detailwerk en software-engineering. Maar er is ook ruime aandacht voor projectmanagement."

Was de overstap van mbo naar hbo lastig?

"De overstap van mbo naar hbo viel me mee. De ervaring van het mbo en bleek goed toepasbaar op het HBO. Het grote verschil zit voornamelijk in de mate van verantwoordelijkheid. Op het HBO word je wat meer vrijgelaten, terwijl op het MBO meer begeleiding geboden wordt.

Wat ik erg waardeer aan de opleiding is dat je daadwerkelijk producten ontwikkelt voor echte opdrachtgevers. Het feit dat je voor een reële opdrachtgever werkt, geeft veel motivatie, omdat je weet dat je werk niet zomaar in een archief belandt, maar daadwerkelijk gebruikt zal worden. Zo hebben we bijvoorbeeld in het eerste jaar gewerkt aan een platform voor de academische werkplaats ouderenzorg, waar onderzoeken en nieuwsartikelen geplaatst kunnen worden. In het tweede jaar hebben we een app ontwikkeld die studenten helpt met hun motivatie en concentratie door het juiste gebruik van licht. We hebben onderzoek gedaan naar kleuren, zoals de invloed van blauw op productiviteit en groen op rust, om studenten te ondersteunen en problemen proactief aan te pakken.

Wat ik bijzonder waardevol vind aan groepswerk is dat je merkt dat je individueel misschien sneller je doelen bereikt, maar dat je als team eigenlijk verder komt. In groepsverband kun je namelijk van elkaar leren en elkaar versterken.

Bij de HZ krijg je veel persoonlijke begeleiding van docenten, wat ik erg waardeer. Ze helpen je echt om persoonlijk te groeien. Hierbij ontvang je waardevolle feedback van docenten en leer je hoe je kunt leren. Dit is een waardevolle eigenschap. Ook al denk je misschien dat je alles al weet, het is altijd prettig om concrete tips te krijgen over hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen."

Meer informatie over de opleiding HBO-ICT aan de HZ