Carina besloot op haar 40e de deeltijdopleiding Pedagogisch Educatief Professional te volgen. "Met deze tweejarige Associate degree kan ik in stapjes mijn hbo-diploma halen. Het is een mooie opstap naar een hbo-bachelor."

Wat houdt de opleiding Pedagogisch Educatief Professional in?

"Tijdens de opleiding leer je hoe je kinderen kunt begeleiden en hun talenten optimaal kunt ontwikkelen. Je wordt een soort verbinder. Je stelt behandelplannen, bijvoorbeeld voor kinderen die niet goed mee kunnen. Je kunt het werk uitoefenen op een school, in de kinderopvang of in de jeugdzorg."

Hoe bevalt het flexibel onderwijs?

"Het is pittig en druk. Je hebt zo’n 20 uur zelfstudie, je loopt 16 uur stage en dan ben je nog één dag in de week op de hogeschool. Je leest veel en je moet goed plannen. Helemaal als je nog een gezin hebt thuis. Soms betekent dat een verjaardag overslaan om een verslag af te maken. Toch is het goed te doen als je de planning op orde hebt."

Je hebt gekozen voor een 2-jarige Associate degree. Kun je vertellen waarom?

"Als je in de 40 bent en moeder, dan weet je dat de wereld er in twee jaar heel anders uit kan zien. Met deze Associate degree kan ik in stapjes mijn hbo-diploma halen. Ik wil hierna graag verder studeren. Pedagogisch Educatief Professional is een mooie opstap naar bijvoorbeeld de bachelor Leraar Basisonderwijs of Pedagogiek. Bij beide kun je instromen in het derde jaar. Uiteindelijk lijkt het me leuk om muziekles te geven of het vak Engels op het voortgezet onderwijs."

Hoe bevalt het je om weer te studeren op latere leeftijd?

"Het zat altijd wel in mijn hoofd om te gaan studeren en ik had er vooraf heel veel zin in. Wel was ik benieuwd of ik het nog zou kunnen. Het fijne is dat ik nu echt iets studeer wat ik leuk vind. Ik was als moeder al een soort onderwijsondersteuner, maar dan vrijwillig. Ik vind het studeren ontzettend leuk en de HZ heel gezellig. Het samen zijn met je medestudenten en het werken met elkaar is prettig. Je hebt ook steun aan elkaar en kunt elkaar advies vragen. De laatste uren zelfstudie zitten we ook vaak in het HZ Café samen te studeren of verslagen te maken met een studieborrel. Dus zo ervaar je toch ook nog een beetje het studentenleven."

Lees meer over de opleiding Pedagogisch Educatief Professional aan de HZ