Carina over de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional en studeren na je 40ste

Wat houdt de opleiding Pedagogisch Educatief Professional in?

Eigenlijk leer je hoe je kinderen kan begeleiden en zijn talenten optimaal kan ontwikkelen. Je wordt een soort verbinder. Je stelt behandelplannen op voor bijvoorbeeld kinderen die niet goed mee kunnen. Dit kun je bijvoorbeeld gaan doen op een school, in de kinderopvang of in de jeugdzorg.

Hoe bevalt het flexibel onderwijs je?

Het is pittig en druk. Je hebt zo’n 20 uur zelfstudie, je loopt 16 uur stage en dan ben je nog één dag in de week op de hogeschool. Je leest veel en je moet dus veel dingen zelf goed plannen. Helemaal als je nog een gezin hebt thuis! En soms betekent dat een verjaardag overslaan om een verslag af te maken. Toch is het goed te doen mits je goed plant.

Je hebt gekozen voor een 2-jarige Associate degree. Kun je vertellen waarom?

Als je in de 40 bent en moeder, dan weet je dat er binnen twee jaar dingen weer anders kan zijn. Ik kan zo echt in stapjes mijn hbo-diploma halen. Ik wil hierna ook graag verder studeren en Pedagogisch Educatief Professional is een mooie opstap naar bijvoorbeeld de bachelor Leraar Basisonderwijs of Pedagogiek. Bij beide kan je instromen in het derde jaar. Uiteindelijk lijkt het me leuk om muziekles te geven of het vak Engels op het voortgezet onderwijs.

PPKE carina groot

Hoe bevalt het je om weer te studeren op latere leeftijd?

Het zat altijd wel in de planning om te gaan studeren en ik had er vooraf heel veel zin in. Wel was ik benieuwd of ik het nog zou kunnen. Het fijne is dat ik nu echt iets studeer wat ik leuk vind. Ik was bijvoorbeeld al als moeder een soort onderwijsondersteuner. Maar dat was vrijwillig en nu doe ik het als baan. Ik vind de studie ook echt super en op de HZ is het heel gezellig. Van 9 tot kwart voor 6 hebben wij dan les en dat is best een lange dag. Het samen zijn met je medestudenten en het werken met elkaar is prettig. Je hebt ook steun aan elkaar en kunt elkaar advies vragen. De laatste uren zelfstudie zitten we ook vaak in het HZ Café samen te studeren of verslagen te maken met een studieborrel. Dus zo ervaar je toch ook nog een beetje het studentenleven.

Lees meer over de opleiding Pedagogisch Educatief Professional aan de HZ