Joyce is student Bouwkunde aan de HZ. Met deze hbo-opleiding kan ze haar interesse voor wiskunde, natuurkunde en architectuur kwijt. Hoe de opleiding bevalt? Dat vertelt Joyce in dit verhaal.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Bouwkunde?

“Mijn interesses lagen bij wiskunde en natuurkunde. Dus toen ik een studiekeuze moest maken, ben ik gaan kijken welke opleidingen hierbij pasten. Zo kwam ik terecht bij Bouwkunde.”

Hoe heb jij jouw studiekeuze gemaakt?

“Ik ben naar de Open Dag geweest en heb een meeloopdag gedaan. Ik heb daar vooral gekeken wat je met de studie kan gaan doen. Zo worden tijdens de bachelor Bouwkunde beroepen behandeld, die mij interessant lijken. Dat is de reden dat ik uiteindelijk voor deze opleiding gekozen heb.”

Wat kan je met de opleiding Bouwkunde worden?

“Met de opleiding kan je veel kanten op. Zo kan je bijvoorbeeld de kant op in de duurzame sector en zijn er leidinggevende functies op de bouwplaats zoals bijvoorbeeld uitvoerder. Ook kan je terecht komen op kantoor als werkvoorbereider, calculator, constructeur of 3D modelleur. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot doorstuderen tot architect.”

En ben je blij met je studiekeuze?

“Ja, ik heb het erg naar mij zin op de opleiding aan de HZ. Tijdens je studie werk je veel in groepjes en onderling is het gezellig. De variatie in lessen is ook fijn. In een studiejaar krijgen we vier cursussen van tien weken. In elke cursus wordt een ander beroep behandeld. Je leert dus niet maar één vak.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Wat vind je het leukste aan je studie aan de HZ?

“De variatie van de cursussen! De lessen zijn niet elke dag hetzelfde. Om de tien weken voeren wij een andere cursus uit. Zo zijn wij nu bijvoorbeeld met de cursus ‘Projectleider vastgoed’ bezig en starten wij over tien weken de cursus ‘The International engineer’.”

Wat houdt Bouwkunde eigenlijk in?

“Bouwkunde gaat over de opbouw van gebouwen en alles wat daar mee te maken heeft. Van het ontwerp van het gebouw tot aan het opleveren van de sleutel. Je krijgt veel algemene kennis mee en leert hoe gebouwen in elkaar zitten.”

Wat zou je zelf later graag willen doen met de opleiding Bouwkunde?

“Zelf zou ik meer de kant op willen van de berekeningen. Constructeur of bouwfysisch adviseur, waarbij je ook kijkt naar de brandveiligheid en akoestiek vind ik interessant. Dat heeft net iets meer gemeen met natuurkunde en wiskunde.”

Hoe is het om te studeren aan de HZ?

“Ik ben blij dat ik gekozen heb voor de HZ. Ik heb het hier leuk en heb veel plezier in mijn studie. Ook is het fijn dat het contact met de docenten goed is. Hierdoor is de drempel voor het stellen van vragen laag en zorgt het voor een makkelijke benadering van de docenten. Daarnaast heeft het Groene Woud goede studiefaciliteiten.”

Heb je nog een tip voor de studiekiezer van nu?

“Tijdens de opleiding wordt er veel in groepsverbanden gewerkt. De opleiding is erg breed, dus laat het je niet afschrikken als je nog niet weet wat je wilt gaan doen. Je kan met de opleiding nog veel kanten op. Daarnaast is het niet erg als natuurkunde en/of wiskunde niet je beste vak is. De lessen zijn goed te volgen en er is altijd hulp beschikbaar. Zowel van docenten als van medestudenten. Dus doe wat je leuk lijkt en waar je een goed gevoel bij heb. Als je er plezier in hebt, dan gaat de studie vanzelf.”

Lees meer over de opleiding Bouwkunde aan de HZ