Tijdens de opleiding Maritiem Officier verdiept HZ-student Bas zich in werktuigbouwkunde en elektra. Benieuwd naar zijn ervaringen? Bekijk de video!

Waarom koos je voor de opleiding Maritiem Officier aan de HZ?

"De HZ is erg persoonlijk en kleinschalig. Bij veel andere hbo-opleidingen worden colleges vaak in grote zalen gegeven. Op de HZ heb je juist klassen met maximaal 20 à 30 studenten. De theoretische kennis wordt direct toegepast in praktijklessen. Ook de brugsimulator maakte veel indruk tijdens de Open Dag. Ik zag de oceaan, de schepen, de boeien en de haven van Vlissingen. Dat zag er hartstikke gaaf uit."

Als studierichting koos je voor de werktuigkundige kant. Wat vind je daar zo interessant aan?

"Voordat ik aan de opleiding begon, heb ik een studie Proces Operator gedaan op mbo-niveau 4. Het is fijn om nu meer kennis te krijgen op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en systemen, zoals besturingssystemen. Deze opleiding combineert de theoretische kennis op hbo-niveau goed met de praktijk."

Wat houdt de werktuigkundige studierichting in?

"Als werktuigkundige aan boord heb je te maken met alle technische systemen en apparatuur aan boord. Als er iets kapot gaat, moet je het repareren, samen met de rest van het werktuigkundige team. Je bent veel bezig met sleutelen aan grote motoren, zuigers en andere technische componenten. Ook elektrotechniek en besturingstechniek zijn belangrijk."

Hoe verliep de overgang van mbo naar hbo? En hoe werd je begeleid?

"In het begin merkte ik wel dat het tempo een stukje hoger ligt, maar er is veel persoonlijke aandacht om je naar het gewenste niveau te brengen. De theoretische kennis wordt flink uitgebreid. Het mooie aan deze opleiding vind ik de kleinschaligheid van de klassen. De relatie met de docenten is goed, mede doordat de maritieme opleiding apart zit. Je hebt meer contact met elkaar en kunt altijd een mailtje sturen als je vragen hebt. De docenten zijn altijd bereid om je te helpen, en je kunt ze aanspreken voor een praatje of vragen over de lesstof."

Wat wil je na je afstuderen gaan doen?

"Na mijn afstuderen wil ik zeker mijn eerste zee-ervaring opdoen. Ervaring opdoen aan boord en mooie plekken in de wereld bezoeken. Als ik daarna aan wal ga werken, heb ik dankzij deze opleiding een sterke technische basis waarmee ik bij verschillende bedrijven aan de slag kan gaan."

Lees meer over de opleiding Maritiem Officier aan de HZ