Waarom ben je de Academische Pabo gaan doen?

“Na het VWO ben ik Pedagogische Wetenschappen gaan studeren aan de universiteit van Gent. Dat vond ik heel interessant maar ik miste de praktijk. Daarom ben ik daarmee gestopt. Ik wist dat ik iets met kinderen wilde doen. De Pabo leek me leuk maar ik vroeg me wel af: biedt dat mij voldoende diepgang? Toen hoorde ik van de Academische Pabo; daar had ik op de middelbare school geen informatie over gehad. Bij deze opleiding loop je stage, zodat je echt kunt ervaren wat je later gaat doen. En de lessen bij de Open Universiteit zorgen voor de diepgang."

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“De Academische Pabo zit ook in andere steden, maar ik vind het fijn dat het dichtbij is: ik kom uit Westdorpe. Ik ben best wel een familiemens en ik zou het jammer vinden om dan zo ver weg te zitten. Ik zit wel op kamers in Vlissingen, zo kan ik toch genieten van het studentenleven. Ik vind het fijn, die zelfstandigheid, doen en laten wat ik wil. Ik woon op de campus en de HZ is vijf minuten fietsen. Naar de middelbare school was dat een uur!”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Wat leer je tijdens de opleiding?

“We krijgen veel verschillende vakken: onderwijskunde, rekenen, pedagogiek, muziek, koor, drama. De lessen zijn heel fijn. Soms ook wel spannend, drama bijvoorbeeld, maar iedereen moet het doen dus is het niet ongemakkelijk. En het is een goede combinatie van theorie en praktijk. Ik loop stage op een school en daar moest ik een muziekles geven. Daar zag ik een beetje tegenop, maar dankzij de lessen die ik heb gehad, ging het goed: de kinderen reageerden zo leuk! Ik ben echt blij dat ik deze studie heb gekozen.”

Hoe bevalt de combinatie met de online lessen aan de Open Universiteit?

“Heel goed. Ik heb net de cursus gehad met het thema ‘leren, onderwijs en instructie’. Daarin werd dieper ingegaan op hoe iemand leert – iets wat op de HZ aan bod komt bij het vak onderwijskunde. Onze docent op de HZ volgt de online lessen ook. Als we daarna vragen hebben kunnen we dus bij onze eigen docent terecht. Dat is heel dichtbij en makkelijk. Dit jaar volg ik twee cursussen aan de Open Universiteit. Het is een extra studielast maar het kost niet heel veel tijd.”

Hoe gaat het op je stage?

“Twee dagen per week loop ik stage op een school voor speciaal onderwijs. De HZ heeft deze plek gekozen en ik vind het veel leuker dan ik had verwacht. Het is een kleine klas met veertien kindjes tussen de zes en acht jaar. Meteen vanaf het begin geef ik zelf les, zoals rekenen, natuur en techniek. Dat is wel spannend, maar dat het zo’n klein groepje is helpt wel. En ik heb hier een mentor die me goed begeleidt. Als ik geen lesgeef dan help ik de kinderen individueel, bijvoorbeeld met extra lezen.”

Wat wil je na je studie gaan doen?

“Ik wil in ieder geval in het onderwijs werken, wat precies weet ik nog niet. Ik weet dat er veel mogelijkheden zijn na deze studie: cursussen, doorstuderen, een master … Ik laat het maar op me afkomen.”

Wat is jouw advies aan jongeren die overwegen om de Academische Pabo te gaan doen?

“Deze opleiding is heel leuk als je naast de Pabo extra uitdaging zoekt. Dus als je je vwo hebt of je havo met goede cijfers hebt afgerond en extra diepgang wilt, kies dan deze opleiding. De combinatie met de lessen aan de Open Universiteit is prima te doen.”

Lees meer over de opleiding Academische Pabo aan de HZ