Studeren in Zeeland

Studeren in Zeeland betekent wonen in een van de mooiste regio’s van Nederland, een plek waar je vrienden maakt voor het leven en waar je toekomstplannen tot bloei komen. Wil je hier een hbo-opleiding volgen, dan studeer je aan de HZ University of Applied Sciences, in Middelburg of Vlissingen. De HZ behoort al jaren tot de top 3 van beste middelgrote hogescholen van Nederland.

Persoonlijke hogeschool

Op de HZ sta jij als persoon centraal. We motiveren en stimuleren je om je talenten te ontwikkelen en het beste en uit jezelf te halen. Niet alleen intellectueel, maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. We zorgen voor kwalitatief onderwijs en goede begeleiding en leiden je op tot een zelfbewuste, verantwoordelijke professional.

Persoonlijk onderwijs

De klassen op de HZ zijn klein, waardoor we je persoonlijk onderwijs kunnen bieden. Docenten kennen je bij naam en je krijgt aan het begin van je eerste jaar een studieloopbaancoach (SLC) toegewezen. Hij of zij ondersteunt je bij het uitstippelen van jouw studieloopbaan en staat voor je klaar als je tegen uitdagingen aanloopt.

Kennismaking met het werkveld

Na vier jaar studeren wil je natuurlijk snel een baan vinden. Daarom maak je tijdens je opleiding al regelmatig kennis met bedrijven en instellingen. Jouw lessen zijn afgestemd op de wensen en eisen van het werkveld, zodat je opleiding goed aansluit op jouw toekomstige beroep.

Internationaal

De HZ telt zo'n 4800 studenten van over de hele wereld. Ook tijdens jouw opleiding krijg je alle kansen om ervaring op te doen in het buitenland, via bijvoorbeeld je stage of minor.

Han student Communicatie "Je kunt hier echt je creativiteit loslaten op allerlei opdrachten uit het bedrijfsleven." Lees het hele verhaal

De campus

Ga je studeren aan de HZ, dan studeer je in Vlissingen of in Middelburg.

Studeren in Vlissingen

Op de HZ aan de Edisonweg in Vlissingen vind je onder andere de studies Verpleegkunde, Leraar Basisonderwijs, Bedrijfskunde, Commerciële Economie, International Business, Maritiem Officier en Social Work.

Al wandelend door de stad sta je voor je het weet met je voeten in het zand: het strand is altijd dichtbij. Vlissingen is van oudsher een havenstad en dat zie je duidelijk terug aan de oude fabrieken en de schepen. Maar behalve dat is Vlissingen ook een studentenstad! De binnenstad is compact en de HZ altijd in de buurt. Je komt dus gemakkelijk andere studenten tegen en je leert elkaar snel kennen. In Vlissingen hoef je je niet te vervelen. Er is genoeg te doen wanneer je even niet aan het studeren bent.

Studeren in Middelburg

In hartje Middelburg vind je veel van de technische hbo-opleidingen van de HZ, waaronder Bouwkunde, HBO-ICT, Technische Bedrijfskunde (voltijd), Watermanagement, Civiele Techniek en de master River Delta Development. Op deze locatie wordt tevens het nieuwe Joint Research Center Zeeland gebouwd.

In Middelburg is alles op loopafstand van de school aan het Groene Woud. Je bent zo bij de supermarkt, de stad en de uitgaansgelegenheden. Het station zit op 10 minuten lopen van de school. Op zomerse dagen zit je in 20 minuten fietsen op het strand, bijvoorbeeld aan de boulevard in Vlissingen of in een van de toeristische dorpen als Dishoek, Zoutelande, Westkapelle of Domburg. Met de auto zit je binnen een uur tijd in Rotterdam, Breda of Antwerpen.

Meer dan alleen studeren

Een opleiding volgen aan de HZ is zoveel meer dan alleen studeren. Sluit je aan bij een van onze studentenverenigingen, doe mee aan van de culturele activiteiten van HZ Cult, kom in beweging met HZ Sport en vergeet natuurlijk niet de HZ Kick-off! En heb je al besloten of je op kamers wilt gaan? In Zeeland zijn er talloze leuke restaurants, gezellige koffiebars, cafeetjes en evenementen. We hebben ze allemaal voor je verzameld op deze kaart.

HZ Cult

HZ Cult is een uniek cultureel programma met meer dan 60 activiteiten, speciaal samengesteld voor studenten van HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt, Scalda en middelbare scholen in Zeeland. Film-, muziek- en theatervoorstellingen, citytrips en speciaal op maat gemaakte programma’s zijn voor alle middelbare scholen, mbo en hbo in Zeeland beschikbaar.


Verdien vrije studiepunten met HZ Cult
Als je aan de HZ studeert, kun je met HZ Cult vrije studiepunten verdienen. Dit doe je door verschillende voorstellingen uit te kiezen uit het jaarprogramma. Per bezoek spaar je ‘credits’. Als je voldoende activiteiten hebt bezocht haal je 1,25 credits en heb jij je studiepunt verdiend. Je ontvangt je studiepunt wanneer je na je deelname een online evaluatie hebt ingevuld.

Ticketverkoop
Tickets voor het programma van HZ Cult koop je in de webshop op: www.hzcult.nl.

Contact
Neem contact met ons op via hzcult@hz.nl of bel naar 0118-489242.

HZ Sport

HZ sport is de sportvereniging van de HZ. Buiten de lessen om kan je als member wekelijks deelnemen aan sportactiviteiten. Ook organiseren we maandelijks leuke sporttoernooien. Zo ontmoet je studenten van andere opleidingen en blijf je sportief.

Het lidmaatschap
Voor €49,95 per jaar of €29,95 per semester kun je onbeperkt deelnemen aan: Zwemmen, Yoga, Futsal, Volleybal, Basketbal en American Football.

Voor niet-members
Voor niet-members organiseert HZ sport ook verschillende sporttoernooien. Ook kan je als niet-member met korting meegaan naar uitjes zoals de skihal in Terneuzen.

HZ sport trips
Naast de wekelijkse en maandelijkse activiteiten organiseert HZ sport ook een aantal gave trips zoals de Skitrip, de Soccertrip en de Cycling Trip.

Verdien studiepunten
Tijdens je studie op de HZ moet je elk jaar 2.5 vrijestudiepunten verdienen. Per bezoek aan een member activiteit krijg je 0,05 ECTS. Bij het bezoeken van 25 member activiteiten behaal je 1,25 ECTS.

Buitenom de deelname aan de sportactiviteiten kan je ook studiepunten verdienen door te helpen met:

 • Het organiseren van events en trips
 • Het graphic design van onze uitingen
 • Het beheer van onze Instagram en/of Facebookpagina
 • Het geven van basketbal- en/of volleybaltraining
 • Het organiseren van de zaalvoetbalcompetitie

Meer weten?
Wil je meer informatie over ons programma of heb je interesse in één van bovenstaande functies? Neem dan contact op met ons via whatsapp/telefoon 0630664333 of via mail k.van.iersel@hz.nl

HZ Kick-off

HZ organiseert een verplichte introductieweek voor alle nieuwe studenten, de HZ Kick-off. Tijdens deze week krijg je alle informatie die je nodig hebt om een goede start te maken met je studie aan de HZ. Je ontmoet ook je klasgenoten, je studieloopbaancoach en neemt deel aan leuke activiteiten.

Programma
De HZ Kick-off week start in de week van 30 augustus. We verwachten je deze week voor het eerst op de HZ. Alle informatie over deze week, met het tijdstip en de locatie waar jij verwacht wordt, vind je op www.hz.nl/introductie.

Studentenverenigingen

Bij de HZ zijn drie studentenverenigingen actief: Marum Bibio, Aqua ad Vinum en F.I.S.A. Ze organiseren het hele jaar door de activiteiten. Word lid van één van de studentenverenigingen en je leert snel mensen kennen.

Aqua ad Vinum

Aqua ad Vinum organiseert het hele jaar door de leukste themafeesten en activiteiten. Van paintballen tot bierproeverijen en van een kamp in de sneeuw tot de wekelijkse borrel in de Sociëteit. Voor ieder wat wils! Sociëteit de Dop van Aqua ad Vinum is gevestigd achterin Tripel waar je 3 keer per week welkom bent voor een drankje en een praatje.
We beginnen het schooljaar goed, met ons welbekende introkamp. Hier doen we de tofste spellen om je medestudenten te leren kennen en gaan we los in de gezelligste kroegen van Vlissingen.
Wil jij het schooljaar met een knaller aftrappen en vrienden maken voor het leven? Schrijf je dan in voor het introkamp!

Houd onzeFacebook, Instagram en website goed in de gaten en koms eens langs om de sfeer te proeven.

F.I.S.A.

F.I.S.A. is de internationale studentenvereniging. Zij organiseren feestjes, filmavonden en andere activiteiten. Daarnaast helpen ze studenten op weg met praktische informatie over studeren aan de HZ.

Marum Bibio

Marum Bibio staat bekend om haar feesten en evenementen. Marum Bibio heeft haar eigen sociëteit boven café Bellamy waar de deur vijf dagen per week geopend is voor een drankje en een praatje. Vergeet ook niet het gezellige Happen & Stappen en de ongelofelijke Sunset Cruise. Bekijk de website, de Facebookpagina of download de app van Marum Bibio in de Appstore of Google play.

Joyce student Bouwkunde "Tijdens je studie werk je veel in groepjes en onderling is het gezellig." Lees het hele verhaal

Faciliteiten

Leren voor tentamens, opdrachten maken, verslagen schrijven, deadlines halen en je colleges volgen: het studentenleven kan soms best druk zijn. Daarom biedt de HZ allerlei faciliteiten aan die het je net iets makkelijker maken. Dan kan jij je bezighouden met je studie en zorgen wij voor de rest.

Studentenbureau

Het Studentenbureau is er voor de administratieve afhandeling van je registratie op de HZ. Zij zorgen er voor dat alles rondom je inschrijving aan de HZ geregeld wordt.

HZ Shop

De HZ Shop is een gezellige winkel in de HZ. Je kunt er terecht voor studie-, kantoor- en computerartikelen. Er worden ook wenskaarten, artikelen met HZ-logo, diverse Zeeuwse producten en Student Company-producten verkocht. Daarnaast kan je er luxe koffie, thee of chocolademelk drinken.

HZ Catering

De HZ catering biedt en groot assortiment lekkere en gezonde producten. Je kunt er tussendoortjes en verse broodjes halen en zelf je salade samenstellen bij de saladebar. Ook zijn er warme hapjes en maaltijden. Verder staan door het HZ-gebouw automaten waar je warme dranken, frisdrank, snoep en zuivel kunt kopen.
De HZ heeft het eerste Green Key keurmerk van Nederland. Een deel van het assortiment bestaat uit biologische, fairtrade en streekproducten.


DocShop

De DocShop is een uitgebreide reproductieafdeling. Je kunt hier voor een studentenprijs documenten professioneel laten printen, kopiëren in kleur of inbinden. Heel handig wanneer je bijvoorbeeld je scriptie of een groot verslag wilt afdrukken.

Mediatheek

In de Mediatheek vind je onder andere studieboeken, afstudeerverslagen, tijdschriften en e-books. Je kunt kosteloos boeken uit de mediatheek lenen, maar ook uit de andere filialen van de Zeeuwse Bibliotheek. Een boek dat je op de HZ hebt geleend kan je daarom inleveren bij bijvoorbeeld de ZB in Middelburg.

Av-dienst

Wil je filmen tijdens een project of een video bewerken? Dan ben je bij de Audiovisuele dienst (Av-dienst) aan het juiste adres. Je kunt er kosteloos apparatuur lenen zoals voicerecorders en camera’s. Ook is er een lokaal speciaal ingericht voor het bewerken van foto’s en video’s.

International Office

Je kunt ervoor kiezen om tijdens je studie een stage of minor in het buitenland te volgen. International Office kan je daarin adviseren en ondersteunt je bij het kiezen van een buitenlandse studie of stage.

ICT-voorzieningen

De HZ heeft zo’n 400 computers waarvan je gebruik kan maken. De computers en de software worden voortdurend vernieuwd en aangepast, zodat je met de nieuwste programma’s werkt. Met je eigen laptop werken kan ook. Op alle HZ-locaties is een draadloos netwerk beschikbaar.

The Work Zone

Je kan bij The Work Zone (TWZ) terecht voor hulp bij het zoeken naar een bijbaan naast je studie of een baan nadat je bent afgestudeerd. Ook helpen ze je verder als je vragen hebt over stages.

Begeleiding en hulp

Studeren kan een hele uitdaging zijn en soms kom je in een situatie waarbij je (meer) ondersteuning nodig hebt. Daarom zijn er verschillende vormen van begeleiding en hulp beschikbaar.

Studieloopbaancoach

Vanaf het eerste jaar krijg je een studieloopbaancoach (SLC) toegewezen. Je SLC helpt jou zo goed mogelijk bij jouw studieloopbaan. Hij/zij kan alles over de opleiding vertellen en begeleidt je bij je studiekeuzes, voortgang van je studie en planning.

Decaan

Een decaan kan je begeleiden bij je studie- en beroepskeuze en hij/zij heeft alle informatie over wet- en regelgeving, zoals studiefinanciering of de Uitvoeringregelingen. Daarnaast kan de decaan je ondersteunen bij contact met de examencommissie van de HZ en bij aangepaste studieprogramma’s voor studenten met een functiebeperking/ondersteuningsbehoefte. Ieder domein heeft een andere decaan.

Studentenpsycholoog

De studentenpsycholoog helpt je bij psychosociale problemen die van invloed kunnen zijn op je studie. Onder psychosociale problemen wordt verstaan: stress, faalangst, tentamenvrees, presentatieangst, somberheid, verdriet, gebrek aan zelfvertrouwen, problemen in de thuissituatie, eetproblemen, eenzaamheid, rouw- en verliesverwerking en zelfverwonding. Via de studentenpsycholoog kun je ook verschillende cursussen volgen.

Vertrouwenspersoon

Binnen de HZ streven we naar een veilige en prettige leeromgeving. Daarin passen geen ongewenste omgangsvormen, zoals ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie. Als je hier onverhoopt toch mee te maken krijgt, kun je naar de vertrouwenspersoon. Hij of zij luistert naar je en geeft advies over hoe je tot een oplossing kunt komen. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en gaat altijd vertrouwelijk om met jouw informatie.

Taalcoach

De HZ heeft een eigen taalcoach. De taalcoach kan je helpen bij het verbeteren van je spreek-, lees-, luister- en schrijfvaardigheden. Ook kun je bij de taalcoach terecht als je jouw mondelinge communicatie of presentatievaardigheden wil verbeteren.

Topsportcoördinator

De HZ probeert studenten die een topsport beoefenen extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld met extra begeleiding, een maatwerkrooster of verruiming van de inleverdata van verslagen.

Ben je topsporter en wil je gebruikmaken van de regeling die wij bieden? Neem dan contact op met onze topsportcoördinator Marian de Waard via de mail: m.de.waard@hz.nl.

Studeren met een functiebeperking

De HZ probeert studenten met een functiebeperking extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld met extra begeleiding of een maatwerkrooster. HZ-studenten waarderen vooral het goede maatwerk en het feit dat hun docenten niet alleen begripvol zijn, maar ook weten op welke wijze ze zo effectief mogelijk ondersteuning kunnen bieden.

Wil je gebruikmaken van de regeling die wij bieden? Neem dan contact op met de decaan van jouw academie. Bekijk hier het overzicht van decanen.

(Bij)baan nodig?

Op zoek naar een bijbaan naast je studie? Bij The Work Zone, het uitzendbureau van de HZ, kun je terecht voor de leukste bijbanen. Voor, na en tijdens je studie! Studenten van de HZ gaan bijvoorbeeld aan de slag tijdens evenementen of in de catering.

Werken naast je studie

Van je studentenleven genieten en leuke dingen doen? Dan is het handig als je wat bijverdient. The Work Zone, het uitzendbureau van de HZ, kan je helpen bij het vinden van werk. Wij hebben een divers aanbod van bijbaantjes, zowel oproep als vast, die je goed kunt combineren met je studie. We begrijpen dat je in een drukke tentamenperiode minder tijd hebt om te werken. Hier houden we rekening mee.

Wij bieden bijbaantjes aan die aansluiten bij je studie en helpen je met je CV. We zorgen voor een prima salaris en een wekelijkse uitbetaling. Wat kun je zoal doen?

 • Bijbaan communicatiemedewerker
 • Bijbaan ICT medewerker
 • Bijbaan receptioniste HZ
 • Bijbaan administratief medewerker

Ga voor het actuele overzicht van vacatures naar The Work Zone.

Werken na je studie

Ook na je studie kunnen wij je helpen bij het vinden van een baan. Zodra je aan het afstuderen bent, kunnen wij al op zoek naar een startersfunctie voor jou die aansluit bij je studie. Wij organiseren events waarbij The Work Zone verschillende bedrijven uitnodigt, zodat je kunt netwerken en met deze bedrijven in contact komt.

Daarnaast helpen wij jou bij het schrijven van een goede motivatiebrief en zorgen dat jouw CV er top uit ziet. Als laatste bereiden wij jou voor op het sollicitatiegesprek zodat er niks meer mis kan gaan!

Hierbij een aantal voorbeelden van startersfuncties:

 • Trainee Engineering
 • Assistent accountant
 • Accountmanager
 • Communicatie adviseur