Ga direct naar

Fresh Layer: Onderzoek naar eetbaar plastic

Je leest dit omdat je een eetbare waterbubbel hebt gegeten (of is het gedronken?) in het paviljoen van HZ University of Applied Sciences op Concert at SEa. Het is één van de vele toepassingen van eetbaar plastic, gemaakt van zeewier.

De HZ-onderzoeksgroep Marine Biobased Specialties (MBBS) doet in het project Fresh Layer onderzoek naar de ontwikkeling van duurzaam verpakkingsmateriaal dat eetbaar is. Plastic is slecht voor het milieu. Het is nauwelijks te recyclen en als het in zee terechtkomt ontstaat er een plasticsoep die schadelijk is voor flora en fauna.

Er is dus veel aan gelegen om een alternatief te verzinnen voor plastic. In Fresh Layer onderzoeken de HZ en partners of en hoe je duurzaam, eetbaar verpakkingsmateriaal kunt ontwikkelen. De onderzoeksgroep MBBS kijkt met name naar onzichtbare, eetbare beschermingslagen rondom voedselproducten.

Functioneel en afbreekbaar

Zo’n fresh layer moet functioneel, afbreekbaar en bovenal eetbaar zijn. De onderzoekers kijken onder meer naar welke criteria nodig zijn om het toepasbaar te maken en welke bioplastics en toevoegingen je kunt gebruiken. Polysacharide alginaat, een stof die voorkomt in bruin zeewier, is de basis voor alle verpakkingen. Het onderzoek moet uitwijzen welke verhoudingen je daarvan moet gebruiken in combinatie met andere stoffen en weekmakers.

De onderzoekers kijken ook of je met zo’n fresh layer de houdbaarheid van voedselproducten kunt verlengen. Daarnaast zijn de waterdoorlaatbaarheid, sterkte, structuur en geur van de materialen belangrijk.

Meer informatie

Kijk op www.hz.nl/onderzoek voor meer informatie over andere onderzoeksprojecten van de HZ.