Onderwijssysteem

Bachelor-masterstructuur

Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben de Europese bachelor-masterstructuur (bama) ingevoerd. Deze structuur verdeelt het hoger onderwijs (ho) in een bachelorfase en een masterfase. In het hoger beroepsonderwijs (hbo) duurt een bachelor vier jaar, in het wetenschappelijk onderwijs (wo) drie jaar. De masterfase komt na de bachelorfase en duurt zowel in het hbo als in het wo minimaal één jaar. Met een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma ben je in principe welkom bij een hbo-opleiding. Als je niet in het bezit bent van het vereiste diploma, maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingsonderzoek doen.

Soorten opleidingen
De HZ biedt verschillende soorten opleidingen aan:

Fases van het Hoger Onderwijs

  • Propedeuse
    De propedeuse is het eerste jaar van een opleiding en geeft toegang tot het tweede jaar van alle opleidingen waarvoor de propedeuse geldt. Een hbo-propedeuse geeft in principe recht op doorstroming naar het wo.
  • Bachelorfase
    Een hbo-bachelorfase duurt vier jaar en bestaat uit hoofdvakken en keuzevakken (minors). Een hbo-bachelor is praktijkgericht en heb je je opleiding afgerond, dan ben je klaar voor de arbeidsmarkt.
  • Masterfase
    Na je bachelor, kun je doorstromen naar een masteropleiding. Daarmee specialiseer je je en word je voorbereid op bijvoorbeeld een wetenschappelijke carrière. Je kunt met een hbo-bachelordiploma ook doorstromen naar een masteropleiding aan een universiteit. In veel gevallen moet je dan wel eerst een schakelprogramma afronden.