Onderwijssysteem

Bachelor-masterstructuur

In het collegejaar 2002-2003 hebben de Nederlandse universiteiten en hogescholen de Europese bachelor-masterstructuur (bama) ingevoerd. Deze structuur verdeelt het hoger onderwijs (ho) in een bachelorfase en een masterfase. In het hoger beroepsonderwijs (hbo) duurt een bachelor vier jaar, in het wetenschappelijk onderwijs (wo) drie jaar. De masterfase komt na de bachelorfase en duurt zowel in het hbo als in het wo minimaal één jaar. Met een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma ben je in principe welkom bij een hbo-opleiding. Als je niet in het bezit bent van het vereiste diploma, maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingsonderzoek doen.

Soorten opleidingen
De HZ biedt voltijd en deeltijd hbo-opleidingen aan. Daarnaast bieden we een associate degree, vwo-trajecten, post-hbo opleidingen, hbo-leergangen en cursussen aan. De opleidingen worden verzorgd vanuit zes academies.

 • Voltijd- en deeltijdopleidingen
 • Associate degree
  De associate degree is een landelijk erkende tweejarige hbo-opleiding. Daarna kan je probleemloos doorstromen om het bachelordiploma te halen, eventueel na een aantal jaren gewerkt te hebben. De HZ biedt 13 verschillende associate degrees aan.
 • Vwo-traject
  Studenten die kiezen voor een vwo-traject hebben de mogelijkheid om in vier jaar tijd zowel hun hbo-bachelor als hun universitaire masterdiploma te behalen. De HZ biedt een vwo-traject van de opleiding Chemie aan.
 • Post-hbo
  Een post-hbo-opleiding is eenjarige hbo-opleiding die opleidt die de kennis in een bepaald vak of functie vergroot. De HZ biedt de post-hbo's Dalton, Vakspecialist Muziek, Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs Begeleiden bij Rouw en Verlies, Coördinator Rekenonderwijs en Inspirerend Leiderschap aan.
 • Cursussen
 • Hbo-leergangen

Fases van het Hoger Onderwijs

 • Propedeuse
  De propedeuse is het eerste jaar van een opleiding en geeft toegang tot het tweede jaar van alle opleidingen waarvoor de propedeuse geldt. Een hbo-propedeuse geeft in principe recht op doorstroming naar het wo.
 • Bachelorfase
  Een hbo-bachelorfase duurt vier jaar en bestaat uit hoofdvakken en keuzevakken (minors). Een hbo-bachelor is praktijkgericht en heb je je opleiding afgerond, dan ben je klaar voor de arbeidsmarkt.
 • Masterfase
  Na je bachelor, kun je doorstromen naar een masteropleiding. Daarmee specialiseer je je en word je voorbereid op bijvoorbeeld een wetenschappelijke carrière. Je kunt met een hbo-bachelordiploma ook doorstromen naar een masteropleiding aan een universiteit. In veel gevallen moet je dan wel eerst een schakelprogramma afronden. De HZ biedt in samenwerking met Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en de Karel de Grote-Hogeschool de master Verpleeg- en Verloskunde aan. Verder is er een samenwerking met Tilburg University. Als Economie & Management student kun je deelnemen aan een pre-mastertraject en zo in 1,5 tot 3 jaar een universitaire mastertitel verwerven.
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×