Chemieconcern Dow in Terneuzen wil meer zelfvoorzienend worden op het gebied van zoet water. Het project TKI Wetlands heeft dit streven dichterbij gebracht.

Onderzoeksgroep Water Technology van HZ University of Applied Sciences van lector Hans Cappon en onderzoeker Mireille Martens is nauw betrokken geweest bij het onderzoeksproject.

De wetlands maken het eenvoudiger om gezuiverd afvalwater te hergebruiken als industriewater, belangrijk in een gebied zoals Zeeuws-Vlaanderen waar zoet water schaars is. De internationale organisatie Water Reuse Europe, die het hergebruik van water wil bevorderen, heeft aandacht besteed aan het onderzoek dat liep van 2019 tot 2021.

Natuurlijke zuivering

Tijdens de proef kreeg het afvalwater in twee wetlands van elk 350 vierkante meter, die bij de fabriek in Terneuzen liggen, twee natuurlijke zuiveringen. Het bleek dat er hierdoor in de fabrieksinstallaties minder chemicaliën moesten worden toegevoegd om het te zuiveren. Ook vergde het proces minder energie.

Het Wetlands-project is onderdeel van het samenwerkingsverband Robuust Watersysteem Zeeuws-Vlaanderen. Hierin werken zeventien regionale partijen samen om het watersysteem toekomstbestendig te maken.

Het artikel op Water Reuse Europe is hier te lezen.