HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving onderzoekt samen met adviesbureau Lysias wat de komst van twee kerncentrales betekent voor Zeeland. De provincie en de gemeente Borsele hebben de opdracht gegeven.

HZ KCZS en Lysias moeten ‘een reële inschatting’ maken van de impact die de bouw van de centrales heeft. Ook moet het onderzoek schetsen welke maatregelen de negatieve effecten voorkomen of verminderen en de kansen die de twee nieuwe kerncentrales bieden.

De onderzoekers interviewen specialisten, bestuderen documenten, gebruiken bestaande data en kijken naar de effecten van de bouw van kerncentrales in het buitenland. Verder vinden er gesprekken plaats met organisaties en betrokkenen bij de Zeeuwse en Borselse voorwaarden. Deze zijn de afgelopen jaren opgesteld. Het is een lijst met voorwaarden waaraan de overheid moet voldoen als er twee nieuwe kerncentrales in Zeeland komen.

Aanscherpen

Het rapport van HZ KCZS en Lysias willen de provincie en gemeente gebruiken om de voorwaarden aan te scherpen of te veranderen. Naar verwachting is het zogenoemde Lokaal Impact Rapport eind dit jaar klaar.