Het Lectoraat Healthy Region heeft het lokaal preventieakkoord ‘Samen voor een gezonder Middelburg’ geëvalueerd. De onderzoekers presenteerden de resultaten op 18 januari tijdens een bijeenkomst in HZ University of Applied Sciences in Het Groene Woud in de Gemeente Middelburg.

Het preventieakkoord liep van 2021 tot 2023. In het akkoord staan initiatieven en maatregelen die Middelburgers de kans geven om gezonder te leven. Het richt zich op een gezond gewicht, terugdringen van problematisch alcoholgebruik en roken, mentale gezondheid en een gezonde leefomgeving. Ook zijn onderliggende factoren meegenomen.

Volgens de gemeente is zo’n akkoord noodzakelijk, want er is sprake van een toename van het aantal chronisch zieken en mentale aandoeningen, er is sprake van vergrijzing en de zorgkosten blijven stijgen.

Wethouder

De bijeenkomst in de HZ werd geopend door wethouder Willemien Treurniet. Daarna gaf Sybren Slimmen van het lectoraat een lezing over de mentale gezondheid van jongvolwassenen. Zijn collega Anne Muilenburg presenteerde de resultaten van de monitoring en evaluatie van de uitvoering van de 32 betrokken projecten die in het kader van het akkoord zijn uitgevoerd. In de conclusie staat de projecten hebben bijgedragen aan de totstandkoming van een breed netwerk van partijen die zich samen inzetten voor een gezonder Middelburg.

Na afloop van de presentaties gaven Anton Engels van het lectoraat en Yannick Mol, adviseur vitaliteit en gezonde omgeving, workshops voor de belangstellenden. Een video over één van de projecten zie je hieronder.

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.