HZ University of Applied Sciences (HZ), CSA Tuinderij Plantalia en de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in het gezamenlijke project voor duurzame catering. Plantalia levert het hele jaar door wekelijks biologische groenten aan de catering van de HZ.

Al deze verse, biologische groenten zijn goed voor bijvoorbeeld 28 liter soep en meerdere gezonde warme maaltijden per week, voor studenten en medewerkers. Het project is ook nog eens educatief: studenten leren over kweek, biodiversiteit en de voordelen van biologisch boeren. Meewerken in de catering, pokébowls en mealpreppen zijn projecten voor de nabije toekomst.

Een vruchtbare samenwerking

Ingrid de Vries, Lineke Louwerse, Monique van Dalen van de HZ en Karin Körver van Plantalia zetten zich samen in voor het verduurzamen van de catering op de locaties in Vlissingen en Middelburg. Erwin Vogel van ZMf ondersteunt vanuit het project Boer&Buur met natuur. Plantalia leverde al langer groenten aan de HZ, maar dit gebeurde meestal ad hoc en zonder vaste afspraken. In 2024 hebben de projectpartners hard gewerkt om deze duurzame samenwerking te formaliseren.

Van teeltkalender naar soepen en maaltijden

Karin Körver van Plantalia begon in het najaar van 2024 met het beschrijven van de groenten en kruiden die zij kan telen voor de HZ. In een teeltkalender is vastgelegd wanneer de verschillende groenten geoogst en geleverd kunnen worden. In december kwamen de projectpartners bijeen om een definitieve selectie van de groenten te maken. Dat wordt een mix van bekende en 'vergeten' groenten die door de cateringmedewerkers worden verwerkt tot heerlijke soepen en warme maaltijden. Deze gerechten vallen goed in de smaak bij zowel studenten als medewerkers. Het bestuur van de HZ heeft ook al mogen proeven en is erg lovend over de nieuwe gerechten.