Veel van jullie staan voor de keuze: ga ik na het mbo doorstuderen op het hbo? Deze keuze is niet altijd even makkelijk. Voor de twijfelaars heb ik een paar verschillen op papier gezet, zodat je beter een keuze kunt maken wat bij jou past!

Mate van zelfstandigheid

Op het mbo worden veel zaken voor je geregeld. Ze houden je hand vast gedurende je opleiding. Dit is bij het hbo wel anders. Daar wordt een grotere mate van zelfstandigheid van je verwacht. Heb je een probleem? Dan zal je hier eerst zelf erover na moeten denken. De docenten op het hbo zitten er niet mee als je bijvoorbeeld je huiswerk niet maakt. Je bent er voor jezelf, en zal dus ook voor jezelf moeten werken.

De koppeling met de praktijk

Het grootste verschil tussen het mbo en het hbo is de koppeling met de praktijk. Waar het mbo vooral praktijkgerichte lessen geeft, leer je op het hbo echt de koppeling te maken tussen de theorie en de praktijk. Je ervaart veel meer diepgang bij de hbo-opleiding en verkrijgt zo een theoretische invalshoek. Door deze diepgang leer je koppelingen te maken bij verschillende opdrachten. Dit verschil merk je ook bij de tentamens die je moet maken. De tentamens op het mbo zijn echt gericht op de theorie uit het boek. Terwijl de tentamens op het hbo gericht zijn op het toepassen van de geleerde lesstof.

{{cta('f1a68f10-d354-4553-9b41-a9ee7d027f0d','justifycenter')}}

Projectgroepjes

Op het hbo heb je veel te maken met het fenomeen “projectgroepjes”. Deze groepjes bestaan elke keer uit verschillende klasgenoten, maar ook uit studenten van andere opleidingen. Los van het feit dat je de stof leert beheersen, leer je ook hoe je echt kan samenwerken. Natuurlijk is dit niet altijd zonder slag of stoot gegaan. Maar juist door deze wrijving leer je hoe je moet omgaan met moeilijke en persoonlijke situaties. Dit is bij het mbo veel minder aan de orde.

Zelf je tijd indelen

Op het mbo is er altijd een verplichte aanwezigheid en zitten de leraren er kort op.
Tijdens het hbo is er uiteraard ook sprake van een aanwezigheidsplicht, maar is er wel meer ruimte om je tijd zelf in te delen. De lesstof die je bijvoorbeeld in de ochtend hebt behandeld, kun je toepassen in de middag wanneer je aan de slag gaat met je projectgroep.

Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog beter een keuze kunnen maken die bij je past, doordat je weet wat het verschil is tussen het mbo en het hbo.

Wil je meer ervaringsverhalen horen? Ga dan eens in gesprek met een student!

{{cta('5cbc6ce9-39d4-4de7-a58b-960563ed19e6')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: