Warme drankjes als koffie en thee haal je vanaf nu in een herbruikbare beker: de Billie Cup. Met het gebruik van Billie Cup kunnen we veel afval besparen. We gooiden op de HZ jaarlijks 200.000 tot 300.000 koffiebekers weg! Daar komt nu verandering in.

Haal jouw Billie Cup op bij de HZ Shop en HZ Catering

Heb je nog geen eigen beker of mok voor je warme drankjes van de HZ Shop of de koffieautomaat? Bij de HZ Shop en HZ Catering koop je voor €1,50 een Billie Cup inclusief deksel. Is je Cup versleten of heb je een ander formaat nodig voor je latte macchiato? Dan wordt die kosteloos omgeruild.

Hoe het werkt

  • Haal je beker op
    Haal je beker bij de HZ Shop (Vlissingen) en de HZ Catering (Vlissingen en Middelburg) voor €1,50.
  • Was je beker af en scoor weer een nieuw drankje
    Met de Billie Cup haal je drankjes bij de HZ Shop, de HZ Catering en koffieautomaten. Je gebruikte beker was je zelf af voor het inleveren (mogelijk bij alle pantry's). Met je schone Billie Cup kun je weer een nieuw drankje scoren.
  • Statiegeldmuntje
    Bestel of haal je niet gelijk een nieuw drankje? Dan lever je je beker weer in en kies je voor een statiegeldmunt. Deze munt kun je de volgende keer weer gebruiken voor een nieuwe cup.

Veelgestelde vragen

Per 1 januari 2024 zijn alle papieren bekers in de HZ vervangen door Billie Cups. Dit zijn recyclebare drinkbekers met een inruilsysteem. In Nederland worden dagelijks 5,5 miljoen koffiebekers weggegooid. Met het gebruik van Billie Cup kunnen we veel afval besparen en dragen we op die manier bij aan een betere wereld.

Je kunt een Billie Cup voor €1,- halen in de HZ Shop of bij de HZ Catering. Voor een deksel betaal je €0,50. Vervolgens gebruik je jouw Billie Cup voor je drankjes uit de koffiemachines of van de HZ Shop. Gebruik je liever je eigen beker? Deze vullen ze bij de HZ Shop ook graag met je favoriete drankje.

Maak je liever gebruik van de mokken in de personeelsruimte en restaurant? Die blijven uiteraard ook beschikbaar. Zet deze na gebruik in de daarvoor bestemde stellingen in het atrium en het restaurant. Op die manier voorkomen we dat de vuile vaat zich ophoopt in de wasbakken.

Binnen de HZ gebruiken we 2 maten Billie Cups: de blauwe bevat 0,2l en de crèmekleurige bevat 0,3l. In eerste instantie krijg je de blauwe Cup. Past jouw latte macchiato hier niet in? Dan wordt je cup kosteloos omgeruild voor een groter formaat.

De Billie Cups zijn gemaakt van het kunststof polypropyleen. Hierdoor kunnen ze minimaal 500 wasbeurten aan. Bovendien zijn ze voor alle soorten vaatwassers geschikt. In vergelijking met andere materialen is polypropyleen de beste optie wat betreft energieverbruik bij de productie en recyclen. Wanneer een Cup 5 keer is hergebruikt, ontstaat er al milieuwinst.

Als je je Billie Cup wil omruilen voor een ander formaat Cup of een inruilmunt, dan lever je hem in bij de HZ Shop, de HZ Catering of het restaurant. Het is de bedoeling dat je je Billie Cup dan zelf afwast. Dit kun je doen bij de koffiecorners of bij de wasbak naast de catering aan de Edisonweg. Bij deze punten zijn afwasmiddel, een afwasborstel en een theedoek beschikbaar.

Ja, dat kan. Als je een drankje uit de koffiemachine wilt, kun je bij de HZ Shop, de catering of in het restaurant een lege Billie Cup halen.

De Billie Cup wordt warm, maar niet heet. Dankzij de goede isolatie heb je geen beker-sleeve nodig.

De Billie Cup gaat minimaal 500 wasbeurten mee. In de praktijk zijn ze zelfs na 1000 keer gebruik nog intact. Als je beker versleten is, kun je deze altijd omruilen bij de eerder aangegeven punten. Deze bekers worden teruggestuurd naar Billie Cup en gerecycled tot nieuwe bekers.

Vanwege de groeven en randen zijn de deksels moeilijker schoon te maken dan de gladde bekers. Daarom is het niet mogelijk om deze in te leveren of om te ruilen.

Je kunt de Billie Cup op verschillende locaties in Nederland omruilen en inleveren. De deelnemende locaties vind je op deze kaart.

Op de HZ kun je de bekers inleveren en omruilen in de HZ Shop en de HZ Catering (Vlissingen en Middelburg)

Als je een gast ontvangt op de HZ, wil je diegene vanzelfsprekend iets te drinken kunnen aanbieden. Voor hen zijn een aantal keramieken mokken beschikbaar. Deze vind je bij de koffiecorner in de personeelsruimte aan de Edisonweg en in het restaurant in het Groene Woud. Als je mokken hebt gebruikt, zet je die in de daarvoor bestemde karren in het atrium en restaurant terug. Op die manier voorkomen we dat de vuile vaat zich ophoopt in wasbakken.

Wanneer je je muntje kwijt bent koop je een nieuwe Cup voor €1,- (€1,50 inclusief deksel).