Joey werkt als freelancer binnen het domein food. Met de tweejarige deeltijd Associate degree Food Business & Innovation wil hij zich verder ontwikkelen tot foodprofessional. "Als kok vind ik het al interessant om bezig te zijn met nieuwe concepten en innovatie. Nu wil ik me hier echt in gaan specialiseren."

Waar werk je en wat is daar je rol?

“Ik werk als freelancer binnen het domein food. Met name als kok in restaurants. Op dit moment werk ik in opdracht van Marcel Löhr, eigenaar van Restaurant Het Badpaviljoen in Domburg. Alleen al qua locatie en ambiance is dit een prachtige plek om te werken. In de keuken houd ik me onder meer bezig met het voorbereiden van producten en gerechten, kwaliteitscontrole, HACCP-wetgeving en hygiëne. Dit is ook de plek waar ik mijn leerdoelen van de opleiding in de praktijk breng.”

Waarom wil je je graag ontwikkelen tot foodspecialist?

“Het nadenken over nieuwe concepten en innovatieve ideeën zit altijd al in mij. Toen de opleiding Food, Business & Innovation van start ging, wist ik meteen dat ik dit moest doen. Met de expertise die ik opdoe kan ik die adviesrol veel sterker en professioneler vervullen. Het maakt me sterker en breder inzetbaar als freelancer. Het is voor mijzelf ook fijn om te kunnen vertrouwen op solide kennis wanneer ik een opdrachtgever adviseer. Daarnaast doe ik het ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het belangrijk om te blijven leren en mijn horizon te verbreden.”

Waarom zijn foodspecialisten zo hard nodig in de horecasector?

“Ik ben ervan overtuigd dat de horeca food-, business- en innovatieprofessionals nodig heeft om toekomstbestendig te blijven. De sector staat echt voor grote uitdagingen, zoals personeelstekort, een beschadigd imago, prijsstijgingen, duurzaamheid, de omgang met personeel en een veranderende consument. Tegelijkertijd is de sector, positieve uitzonderingen daargelaten, vrij traditioneel. Met de kennis die ik hier oppik wil ik opdrachtgevers kunnen ondersteunen in het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en het maken van positieve verandering. Voor de klant en het bedrijf, maar ook met zorg voor de medewerkers.”

Verwacht je dat je na deze opleiding op andere manieren ingezet gaat worden?

“Die ambitie en verwachting heb ik wel. Begrijp me niet verkeerd; werken in de keuken vind ik heerlijk. Maar natuurlijk hoop ik in de toekomst vaker bezig te zijn met bijvoorbeeld conceptontwikkeling en bedrijfsmatige keuzes. Daar haal ik veel positieve energie uit. Het operationele werk is lichamelijk en mentaal ook best zwaar. Met in het hoogseizoen lange dagen en korte nachten. Dat wil ik niet mijn hele leven blijven doen. Ook ben ik wel toe aan wat meer tijd voor mijn gezin, familie en vrienden.”

Wat vind jij tot nu toe de meest interessante module?

“Misschien ben ik een enthousiasteling, maar ik probeer uit iedere module het maximale mee te nemen. Elke module zie ik als extra bagage in mijn rugzak. Zelf vind ik Food & Future en Food & Experience erg interessant. Het eerste richt zich op innovaties op het gebied van food en gezondheid. Het tweede op het creëren van een unieke beleving door concept en smaak. Ik verheug me ook erg op de aankomende module Storytelling. Dan gaat het niet alleen om de kracht van het verhaal rondom een gerecht. Je hele concept moet voor de klant als een verhaal worden beleefd waar ze heerlijk in worden meegevoerd.”

Hoe neem je de theorie van de opleiding mee naar je werkplek?

“De theorie van de opleiding is heel nauw verweven met de praktijk. Bij Het Badpaviljoen kan ik de leerdoelen op een natuurlijke manier kwijt. Ook geven ze me de ruimte om de uitkomsten mee te nemen naar creatieve overleggen, brainstormsessies of presentaties. Op deze manier houd ik mijn opdrachtgever betrokken en is de kans groter dat sommige beroepsproducten worden geïmplementeerd. Uiteindelijk is dat wat je wil. Het is voor iedere student een geweldige motivatie als jouw idee wordt doorgevoerd in het bedrijf.”

Hoe is het om in deeltijd te studeren en werk, studie en privé te combineren?

“Voor mij is deze Associate degree een uitkomst. Ik kan me ontwikkelen terwijl ik mijn freelancewerkzaamheden voortzet. Ik haal er daarnaast veel plezier uit. Met een gezin erbij is het soms wel druk, zeker in het hoogseizoen. Een goede planning en doorzettingsvermogen helpt je enorm. Verder is het goed om je in drukke periodes te herinneren waar je het voor doet. Het is 2 jaar hard werken, maar dan mag je je wel foodspecialist noemen. Voor mij is dat een vooruitzicht waar ik heel enthousiast van word.”

Lees meer over de deeltijd Associate degree Food, Business & Innovation aan de HZ