Miranda en haar zoon Justin bezochten samen de Open Dag van de HZ. Justin zit momenteel in 4 havo. Hij weet nog niet wat beter bij hem past: hbo of mbo. Miranda probeert hem daar zo goed mogelijk bij te helpen. “Ik probeer wel wat sturing aan te brengen, maar ik kan de keuze niet voor hem maken.”

Volgend jaar moet Justin een studiekeuze maken en daarom is hij nu met zijn moeder alvast aan het oriënteren. Hij weet namelijk nog niet zo goed wat beter bij hem past qua niveau: gewoon hbo of toch mbo. Miranda: “Als het om een studiekeuze gaat, is er veel om uit te kiezen en dat maakt het best lastig. Daarbij kun je een opleiding in een bepaalde richting vaak volgen op zowel het mbo als hbo. Maar daarin zit wel verschil. En wat past dan beter?”

Op weg helpen

Nu is Justin 16 jaar oud en hij heeft eigenlijk geen idee waar hij moet beginnen. Miranda: “Vaak haalt hij zijn schouders op. Maar ja, hij moet toch een keuze maken straks.” Miranda zoekt daarom veel informatie op, voor Justin, maar ook voor haarzelf. Ze oriënteert zich vooral online. “Ik zoek informatie over de verschillende opleidingen en het verschil tussen mbo en hbo. En ik zoek de Open Dagen op. Die leg ik aan Justin voor. Het liefst gaan we er dan samen naartoe.”

Sturing zonder te sturen

Miranda vindt dat haar zoon dus wel wat sturing nodig heeft, maar ze gaat niet zeggen wat hij moet kiezen straks. “Natuurlijk heb ik wel een idee wat bij hem past, maar ik kan de beslissing niet voor hem maken. Hij moet zelf ontdekken wat bij hem past. Of dat nu het mbo of hbo is maakt mij niets uit. Het belangrijkste is dat hij gelukkig is met zijn keuze.”