Waarom heb je voor deze Ad-opleiding gekozen?

Eerst was ik van plan om de bacheloropleiding Bedrijfskunde te volgen. Tijdens de intake van die opleiding vertelde ik dat ik graag praktijkgericht bezig ben, eigenlijk niet zo van het studeren ben en al een jaar had gewerkt. Ze gaven mij een positief advies voor de bachelor, maar ze vertelden me ook over de nieuwe tweejarige Ad-opleiding in Roosendaal. Omdat ik toch een beetje tegen 4 jaar studeren opzag, ben ik daar gaan kijken.

De Open avond vond plaats in de parkeergarage, omdat het pand nog niet af was. Docenten vertelden heel enthousiast over deze opleiding en daardoor werd het me duidelijk dat deze Ad-opleiding beter bij mij past. Ook dat het maar 2 jaar duurt en dat je de mogelijkheid hebt door te stromen naar de bachelor vond ik interessant. En ik denk dat je hier beter wordt geholpen bij de overstap van mbo naar hbo.

Tijdens de Open avond hingen grote kartonnen visuals op van hoe het pand er straks uit kwam te zien. Nieuw, kleinschalig en een open indeling. Niet veel ‘gewone’ leslokalen. Dit vond ik zo anders dan het grote gebouw in Breda. Hiervoor heb ik ook op kleinere scholen gezeten en dat ben ik gewend. Ik vind het prettig als je bijna iedereen kent en de docenten je bij naam kennen.

Het jaar voor de Ad-opleiding werkte ik in de paardenwereld. Eerst als groom bij een internationale springstal en daarna als stalruiter bij een dressuurstal. Bij die laatste stal verzorgde en maakte ik de jonge paarden zadelmak. Daar raakte ik geïnspireerd om zelf een stal te beginnen. Ik wil graag sportpaarden trainen en mijn moeder wil graag paarden fokken. Samen gaan we paarden inkopen, trainen en verkopen. Om te weten te komen hoe een bedrijf werkt, ben ik met deze Ad-opleiding begonnen.

Wat heb je tot nu toe geleerd?

Doordat ik deze Ad-opleiding Bedrijfskunde volg, heb ik meer inzicht gekregen in wat er bij een bedrijf komt kijken. Je leert hoe je een bedrijfsproces verbetert. Of ik nu gelijk een bedrijf op kan zetten, dat weet ik niet. Deze opleiding is denk ik niet bedoeld om een bedrijf te starten. Dat er ook een Ad Ondernemen is in Den Bosch, wist ik eigenlijk niet. Wat dat betreft had ik me misschien wat beter kunnen oriënteren.

Aan de andere kant: ik leer nu heel veel. De docenten zijn enthousiast, ik ontwikkel analytisch vermogen, ik zoek veel dingen op en draag verbeterpunten aan op mijn stageadressen. En het voordeel van deze opleiding is dat ik stage loop, 1 dag in week, het hele jaar door. Je kiest zelf je stagebedrijf uit. Het maakt niet uit in welke sector dat is. Tijdens de stage werk je niet mee met het bedrijf, maar maak je stageopdrachten die je vanuit de opleiding mee krijgt. Nu kijk ik bijvoorbeeld naar het personeel van een bedrijf. Hoe ga je om met het personeel? Wat vindt het personeel hiervan? Hebben ze een missie en een visie? Wat is de strategie?

Wat vind je leuk aan deze Ad-opleiding?

Het leukst aan de opleiding is het praktijkgerichte. We krijgen niet veel les. ’s Ochtends geeft de docent uitleg en vervolgens gaan we in groepjes aan de slag om opdrachten uit te werken. De docenten ‘zenden’ niet alle informatie. We zoeken veel zelf op. Ik vind dat leuker.

Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling?

Ik vond het doodeng om te presenteren, maar nu presenteer ik vaak en vind ik het geen probleem meer. Vanaf de eerste week hebben we presenteren geoefend. We startten met een opdracht oplezen voor de klas. Dat oplezen werd steeds verder uitgebouwd naar een echte presentatie. Ook werd er een workshop ‘presenteren’ gegeven. Tijdens de workshop spiegelden we elkaars houding. Zo kreeg ik meer inzicht in hoe ik over kom tijdens een presentatie.

Wat vind je van de Associate degrees Academie?

Omdat ik in de eerste lichting zit, is alles nog helemaal nieuw. Daardoor zijn sommige dingen onbekend en weten docenten soms niet hoe iets is geregeld. Gelukkig luisteren ze heel goed naar studenten. Wij hebben bijvoorbeeld altijd les op de eerste verdieping. Daar stond geen kapstok, waardoor onze jassen overal en nergens lagen. Dit hebben we aangegeven bij docenten. En de volgende dag stond er ineens een kapstok.

Waar ben je trots op?

Ik ben supertrots dat het me tot nu toe goed af gaat. Het laagste cijfer dat ik heb gehaald is een 6 en bijna alle cijfers zijn tussen de 7 en de 9. En dat had ik niet van tevoren verwacht. De overstap van mbo naar hbo vind ik meevallen. Dat is vast persoonlijk. Ik ben wel een strebertje namelijk. Als ik het doe, dan doe ik het ook zo goed mogelijk. En de school doet ook echt zijn best om mij te helpen. Als ik iets niet snap, dan leggen ze het gerust 100 keer uit tot ik het wel snap.

Wat wil je meegeven aan potentiële studenten?

Kies een opleiding die je zelf leuk vindt en niet een opleiding waar al je vrienden naartoe gaan. Je maakt echt heel snel nieuwe vrienden, daar hoef je je echt niet druk om te maken.