William rondde de opleiding HBO-ICT af met de studieroute Data Scientist. In zijn laatste jaar paste hij zijn kennis over Data Science toe tijdens zijn afstudeerstage bij Rijkswaterstaat. Met succes, want hij kon er meteen blijven werken! In dit interview vertelt William meer over de studieroute en over zijn ervaringen.

William, wat houdt de studieroute Data Scientist precies in?

“Data Science draait om het analyseren van data en hoe je de informatie vertaalt naar je opdrachtgever. Als Data Scientist moet je niet alleen goed zijn in het filteren en interpreteren van informatie, maar je moet de conclusies ook duidelijk en begrijpelijk kunnen overbrengen naar je organisatie of opdrachtgever. Tijdens de studieroute pik je een heel brede basis op over het vakgebied. Ook voorspellende data komt uitgebreid aan bod. Dit is een steeds belangrijker onderdeel van Data Science. ”

Hoe is de studieroute opgebouwd?

“Tijdens deze studieroute maak je kennis met Data Science door middel van projecten, theorie, een minor en je afstudeerstage. Vakken die je vanuit de HZ meepikt zijn bijvoorbeeld Programmeren in Python, statistiek, machine learning, privacy en security. In het begin krijg je wat meer begeleiding van de docenten. Hoe langer je onderweg bent, hoe zelfstandiger en vrijer je aan het werk gaat.”

Wat vind je zo interessant aan Data Science?

“Toen ik begon met HBO-ICT was ik vooral geïnteresseerd in het ontwerpen en bouwen van websites. Tot het moment dat ik voor een project een tutorial moest maken over datavisualisatie. Toen merkte ik hoe leuk het is om ingewikkelde materie op een begrijpelijke en heldere manier te visualiseren voor anderen. Veel organisaties en bedrijven beschikken over bergen aan data. Maar lang niet allemaal weten ze wat erin zit, wat het ze vertelt en wat ze ermee kunnen. Als data scientist geef je die gegevens betekenis. En daarmee ook waarde.”

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een data scientist?

“Als data scientist moet je niet alleen verstand hebben van modelleren, wiskunde, statistiek en visualisatie. Om je data goed te kunnen lezen is kennis van je domein of werkveld onmisbaar. Je moet de context begrijpen. Alleen dan kun je een veel betere vertaling maken voor je opdrachtgever. Net zo belangrijk is het doorgronden van je eigen organisatie. Hoe mensen werken en hoe je ze meekrijgt in een beweging. Data Science is een heel breed vak, met een technisch, maatschappelijk en menselijk aspect.”

Tijdens je studieroute volgde je een minor en doorliep je je afstudeerstage. Wat heb je gekozen en hoe ging het?

“Ik volgde de minor Applied Data Science. Hier ga je nog net een stukje dieper in op technieken van bijvoorbeeld modellering en machine learning. Nog altijd heb ik daar heel veel profijt van in mijn huidige werk. Mijn afstudeerstage liep ik bij Rijkswaterstaat. Ik hield me bezig met voorspellend onderhoud van bijvoorbeeld sluizen en bruggen. Aan de hand van data probeer je zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen op welke momenten onderhoud noodzakelijk is. Je kunt je onderhoud hierdoor nauwkeuriger begroten, maar nog belangrijker: je kunt het moment voor zijn dat er iets écht fout gaat.”

Je moet die voorspelling ook nog helder en overtuigend over kunnen brengen op het team. Is dat lastig?

“Visualiseren en presenteren komt uitgebreid aan bod tijdens de opleiding. Maar je stage is het beste moment om je jezelf hierin te ontwikkelen. Door vaak te presenteren voor collega’s krijg je meer vertrouwen en word je er beter in. Het werken met voorspellende data kan best wat vragen van een organisatie. Bij Rijkswaterstaat zijn ze er al langer mee bezig, maar bij veel organisaties staat het nog in de kinderschoenen. Je stapt met voorspellend onderhoud af van de traditionele manier, waarbij je in actie komt zodra er iets kapot is. Je gaat veel meer monitoren, visualiseren en werken met dashboards. Dat vraagt ook om een aanpassing bij de rest van de collega’s. In het begin kan het ook weerstand oproepen. Daarom is het zo belangrijk om goed te kunnen visualiseren en je conclusie of advies overtuigend te kunnen brengen.”

Heeft deze studieroute je opleiding en je kennis verrijkt?

“Ik zie het zeker als belangrijke extra bagage. Mijn laatste jaren Data Science vormden een leuke en leerzame tijd, waar ik veel van heb meegenomen naar het werk dat ik nu doe. Mijn stage bij Rijkswaterstaat heeft me een mooie baan opgeleverd. En dat geldt voor veel oud-studenten. In Zeeland zijn de baankansen voor ICT’ers heel gunstig. Als je je stages optimaal benut, dan helpt dat je verder bij het vinden van een goede baan.”

Lees meer over de studieroute Data Scientist