Als puber wist Mila het al: later zou ze advocaat, criminoloog of rechercheur worden. Toen ze op de havo zat, bleef een toekomst als rechercheur in haar gedachten. Ze ging op zoek naar een opleiding waarmee ze haar droom zou kunnen waarmaken. Haar ouders Eugène en Saša hielpen Mila bij haar studiekeuzeproces. “Het meeste heeft ze zelf gedaan, maar we hebben af en toe wat ondersteuning gegeven.”

Zelf waren Eugène en Saša in hun jonge jaren een stuk later met hun keuze voor een opleiding, herinnert het stel zich. Eugène: “We waren blij dat Mila goed wist wat ze wilde. We zagen bij andere jongens en meiden dat het soms lastig kiezen is. Het geeft een goed gevoel als je dochter weet wat ze wil. Het biedt geen enkele zekerheid, maar toch heb je het idee dat ze een weloverwogen keuze heeft gemaakt.”

Meerdere opleidingen mogelijk

Ook al was Mila’s doel duidelijk, zij en haar ouders deden het nodige aan onderzoek. Er bleken namelijk meerdere opleidingen te passen bij haar toekomstige carrière. Mila voelde al snel aan wat ze wel en niet wilde: “Het leek me ontzettend leuk om later rechercheur te worden, maar ik had niet zo’n zin om naar de Politieacademie te gaan. Ik ben me er toen in gaan verdiepen en las dat je ook met andere opleidingen aan een rechercheursopleiding kon beginnen, zoals HBO Rechten.”

Zelf keuze gemaakt

Uiteindelijk werd dat ook de opleiding die Mila koos. Haar ouders hebben tijdens het hele proces met haar meegedacht. Dat vond ze heel fijn. “We hebben steeds alles besproken. Zij keken waar de opleidingen waren die ik interessant vond en wanneer er voorlichtingsavonden waren.” Toen HBO Rechten eenmaal in beeld was, bespraken ze samen wat de studie inhoudt. Mila: “Maar de keuze voor de school heb ik zelf gemaakt.” Eugène vond het hele proces best spannend. “Het is een belangrijke stap die je dochter zet en je wil dat ze een goede keuze maakt.”

Druk met examens

De hectiek van een examenjaar en de impact op je kind moet je volgens Eugène niet onderschatten: “Het is soms lastig om je dochter al na te laten denken over een vervolgstudie, terwijl ze druk bezig is met tentamens en examens en – vanzelfsprekend – ook tal van andere zaken aan haar hoofd heeft.” Toen Mila de keuze voor haar studie gemaakt had, hielpen Eugène en Saša haar ook met praktische zaken, zoals het aanvragen van een OV en de inschrijving bij de hogeschool.

Starten met studie

Inmiddels heeft Mila haar havodiploma op zak en start ze na de zomer met haar rechtenstudie. Ook de ervaringen van haar oom en tante neemt ze met zich mee. Eugène: “Zij hebben allebei Rechten gestudeerd op de universiteit. Nu overweegt Mila om straks ook het traject van hogeschool naar universiteit te doen.”