Associate degree

Food & Gastronomy

We starten met de opleiding in september 2023. Wil jij op de hoogte blijven? Vul dan dit interesseformulier in.

Food & Gastronomy [NIEUW]

De bewustwording van voeding neemt toe en dat biedt volop kansen voor nieuwe concepten in de gastronomie. Zie jij kansen voor een hip restaurant door een biologisch en streekgebonden menu op te stellen? Of werk je een compleet concept uit voor een supermarkt to go? Ben jij de professional die straks nieuwe voedingsconcepten ontwikkelt en op de markt zet? Kies dan voor de opleiding Food & Gastronomy!

Food & hospitality sector
Hoe bepaal je de smaak van de toekomst? Hoe bouw je aan een hechte relatie met gasten en medewerkers middels een corporate story? Maar ook: hoe organiseer je een food festival waarbij gasten een optimale beleving ervaren? Als je kiest voor de opleiding Food & Gastronomy aan de HZ word je opgeleid tot een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de food en/of hospitality sector. Dit leer je tijdens deze opleiding:

 • Je leert meer over voeding en gastronomie.
 • Je herkent en onderzoekt ontwikkelingen, innovaties en trends op het gebied van voeding en gezondheid.
 • Je creëert waarde op bedrijfseconomisch, sociaal en ecologisch gebied, middels vernieuwde concepten in voedselketens.
 • Je leert ontwikkelingen in de voedselindustrie te vertalen naar toepassingen voor het bedrijfsleven.

Met jouw onderzoekende houding adviseer jij het management en motiveer je collega’s op de werkvloer. Jij onderhoudt het contact met leveranciers en gasten, en signaleert hoe je in alle behoeften kunt voorzien.

De opleiding Food & Gastronomy wordt als Associate degree in deeltijd aangeboden. Dit betekent dat het gaat om een tweejarige hbo-opleiding, die je combineert met een baan in een sector gerelateerd aan voeding en/of gastronomie. Het mooie daarvan is dat je meteen in staat bent om een toegevoegde waarde binnen jouw organisatie te leveren. De voertaal van deze opleiding is Nederlands.

Wij leiden jou op tot een toekomstbestendige Food & Gastronomy professional: jij kunt straks onder andere aan de slag als teamontwikkelaar, operationeel verandermanager, adviseur in de voedingsindustrie of horeca, of als food experience manager. Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun jij jouw specialistische expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Lees meer

Kenmerken

 • Associate degree
 • Deeltijd
 • 2 Jaar
 • Nederlands
 • Vlissingen

Download brochure

Is de opleiding Food & Gastronomy iets voor jou? Download onze brochure met alle informatie.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Werkplek

Bij het vinden van een juiste werkplek die aansluit bij de Associate degree Food & Gastronomy is het belangrijk dat je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

• Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in een relevante sector gerelateerd aan voeding en/of gastronomie. Dit mag ook een stageplaats zijn.
• Je bent werkzaam in een organisatie met minimaal vier werknemers in dienst.
• De werkplekbegeleider heeft minimaal bachelor niveau of vergelijkbaar werkniveau en relevante werkervaring.

Heb je nog geen werkplek? Vraag een adviesgesprek aan en geef aan dat dit het geval is. De HZ heeft veel contact met bedrijven uit de branche. We helpen je bij het vinden van een geschikte werkplek.

Flexibel studeren

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Flexibel onderwijs

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs krijgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een vak of onderwerp in jouw studie. De volgorde van onderwerpen is ingedeeld in semesters. Je leert online, klassikaal en met studenten. Dat doe je in overleg met je werkplekbegeleider.

Leerstijl

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag. Je volgt lessen en je werkt samen met andere studenten aan opdrachten. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

We starten met de opleiding in september 2023. Wil jij op de hoogte blijven? Vul dan dit interesseformulier in.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 12 to 16 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Contact

Op de hoogte blijven van deze opleiding? Vult dit formulier in.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Ervaringen

Aankomend student en docent aan het woord

Ad Food & Gastronomy is nog niet van start, maar Xanthe vertelt graag waarom zij de opleiding zou willen volgen. Docent Judith vertelt ook waarom deze opleiding zo relevant is.

Jouw toekomst

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de Associate degree Food & Gastronomy, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Beroepsrollen

Mogelijke functies na het afronden van de opleiding zijn:

 • Teamontwikkelaar
 • Operationeel verandermanager
 • Projectmanager
 • Specialist en innovator in food
 • Adviseur in de voedingsindustrie of horeca
 • Ondernemer
 • Conceptontwikkelaar
 • Productontwikkelingsmanager
 • Food marketeer

Doorstuderen

Doorstromen naar een bachelor opleiding is mogelijk denk aan:

 • Tourism Management aan de HZ University of Applied Sciences (instroom in 3e studiejaar)
 • Lerarenopleiding consumptieve techniek
 • Hotelmanagement
 • Food & Business
 • Food & Innovation etc.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Adviesgesprek studeren in deeltijd
Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Meld je aan voor een persoonlijk adviesgesprek en bespreek de mogelijkheden.
Gesprek aanvragen
Chat met onze deeltijd adviseur
Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Chat met onze deeltijd adviseur!
Ga naar de chat
Bekijk de online voorlichting
Van de Associate degree Food & Gastronomy in deeltijd. Volg deze online voorlichting en je komt meer te weten over de opleiding, flexibel onderwijs en de praktische zaken rondom het volgen van een deeltijdopleiding.
Bekijk nu
Open Dag
De Open Dag is een goede manier om te kijken welke opleiding bij jou past, de sfeer te proeven in het HZ-gebouw en alle informatie te krijgen die zorgt voor een goede studiekeuze.
Meld je aan
Social

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerd

Gerelateerde opleidingen

Als favoriet opslaan