Food & Gastronomy Associate degree

De bewust wording van voeding stijgt en dat biedt volop kansen voor nieuwe concepten in de gastronomie. Zie jij kansen voor een hip restaurant door een biologisch en streekgebonden menu op te stellen? Of werk je een compleet concept uit voor een super markt to go? Ben jij de professional die straks nieuwe foodconcepten ontwikkelt en op de markt zet? Kies dan voor de opleiding Food & Gastronomy!

Hoe bepaal je de smaak van de toekomst? Hoe bouw je aan een hechte relatie met gasten en medewerkers middels een corporate story? Maar ook: hoe organiseer je een food festival waarbij gasten een optimale beleving ervaren? Als je kiest voor de opleiding Food & Gastronomy aan de HZ word je opgeleid tot een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de food en/of hospitality sector. Dit leer je tijdens deze opleiding:

 • Je leert meer over voeding en gastronomie.
 • Je herkent en onderzoekt ontwikkelingen, innovaties en trends op het gebied van food en gezondheid.
 • Je creëert waarde op bedrijfseconomisch, sociaal en ecologisch gebied, middels vernieuwde concepten in voedselketens.
 • Je leert ontwikkelingen in de food industrie te vertalen naar toepassingen voor het bedrijfsleven.

Met jouw onderzoekende houding adviseer jij het management en motiveer je collega’s op de werkvloer. Jij onderhoudt het contact met leveranciers en gasten, en signaleert hoe je in alle behoeften kunt voorzien.

De opleiding Food & Gastronomy wordt als Associate degree in deeltijd aangeboden. Dit betekent dat het gaat om een tweejarige hbo-opleiding, die je combineert met een baan in een relevante sector gerelateerd aan voeding en/of gastronomie. Het mooie daarvan is dat je meteen in staat bent om een toegevoegde waarde binnen jouw organisatie te leveren. De voertaal van deze opleiding is Nederlands.

Wij leiden jou op tot een toekomstbestendige Food & Gastronomy professional: jij kunt straks onder andere aan de slag als teamontwikkelaar, operationeel verandermanager, adviseur in de voedingsindustrie of horeca, of als food experience manager. Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun jij jouw specialistische expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Lees meer

Programma

De opleiding Ad Food & Gastronomy duurt twee jaar. Ieder jaar is verdeeld in twee semesters. En binnen ieder semester volg je twee modules. Tijdens het laatste semester studeer je af.

Beroepstaken

Het werk van de Food & Gastronomie professional bestaat uit drie beroepstaken, namelijk conceptontwikkeling, businessontwikkeling en teamontwikkeling. In iedere module ga je hiermee aan de slag.

Thema's per module
 • Food & Future
  Onderzoek tijdens deze module ontwikkelingen, innovaties en trends op het gebied van food en gezondheid. Met de kennis die je hebt opgedaan van jouw organisatie, de omgeving en de stakeholders, leer je deze kennis te vertalen naar de praktijk.
 • Food & Experience
  Waarom bezoeken we graag een restaurant? Of laten we ons onderdompelen in een food festival? Mensen zijn voortdurend op zoek naar unieke ervaringen. Naar een beleving die al je zintuigen doet prikkelen. Daarmee roep je emoties op en kun je een memorabele beleving creëren. Tijdens deze module leer je alles op het gebied van smaak en beleving, waarbij zintuigen een belangrijke rol spelen.
 • Healthy Lifestyle & the Food Production Chain
  Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit. Tijdens deze module leer je om dit veranderproces binnen jouw organisatie aan te jagen. Ga mee op de ontdekkingsreis van grond naar mond: van de pompoen die op het land wordt geoogst tot de pompoensoep die aan tafel wordt geserveerd.
 • Food as Business
  Tijdens deze module leer je hoe je een gezonde business kunt ontwikkelen en runnen. Neem een kijkje in de wereld van wet- en regelgeving, het opstellen van een marketingplan en maak kennis met het maken van een investeringsanalyse.
 • Hostmanship & Storytelling
  Gastvrijheid is een trendy topic. Gasten zijn op zoek naar authenticiteit, naar het verhaal achter een organisatie of product. Tijdens deze module leer je middels storytelling een uniek verhaal te vertellen voor zowel intern als extern gebruik.
 • Project & Event Management
  Als Food & Gastronomy professional ben jij de schakel tussen het management en de werkvloer. Tijdens deze module krijg je tips en tricks om leiding te geven op de werkvloer en collega’s te motiveren. Zoek de samenwerking met andere disciplines binnen de HZ op en creëer een netwerk binnen het werkveld.
 • Professionele vaardigheden
  Als Food & Gastronomy professional leer je zelfstandig en op eigen initiatief te kunnen functioneren binnen een organisatie. Tijdens de opleiding ontwikkel je je professionele vaardigheden op het gebied van: hostmanship & hospitality, samenwerkend vermogen, communicatief vermogen, onderzoekend vermogen, leiderschap voor duurzame ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Dit doe je aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan en met begeleiding van jouw studieloopbaancoach.

Leeruitkomsten

Alle modules zijn opgebouwd uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst is een eindniveau van een bepaald onderwerp dat je moet kennen of kunnen. Als je aantoont dat je alle leeruitkomsten voldoende beheerst, dan behaal je de module. Je bepaalt zelf hoe je aantoont dat je een bepaald niveau beheerst. Kies bijvoorbeeld een actueel ontwerp uit op je werk. Zo kun je werken en studeren handig combineren. Bovendien heeft jouw werkplek hier ook baat bij!

Afstuderen

Tijdens het afstudeertraject aan de opleiding Food & Gastronomy ga je aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk. Je kiest een rol om dit vraagstuk te onderzoeken en je leert de bevindingen ervan te implementeren binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Daarnaast doe je meer verdieping op in de modules die je tijdens je studie volgt.

Change Agent: tijdens deze laatste module van je studie stel je jezelf de vraag welke veranderingen nodig zijn om de bestaande bedrijfsprocessen te optimaliseren. Je gaat deze veranderingen in de praktijk uitvoeren en evalueren.

Ondernemer: tijdens deze laatste module van je studie stel je jezelf de vraag wat het gat in de markt is. Je onderzoekt de mogelijkheden in de markt en stelt een ondernemingsplan op om het nieuwe business concept te implementeren.

Onderzoeker: tijdens deze laatste module van je studie ga je een onderzoek voorbereiden, uitvoeren en analyseren. Vervolgens implementeer je één of meerdere aanbevelingen.

Flexibel onderwijs

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs krijgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een vak of onderwerp in jouw studie. De volgorde van onderwerpen is ingedeeld in semesters. Je leert online, klassikaal en met studenten. Dat doe je in overleg met je werkplekbegeleider.

Wil je meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Leerstijl

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Begeleiding

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Flexibel studeren

Studiebelasting

Studieduur

De norm voor een volledige Associate degree-opleiding is twee jaar. Je dient in totaal 120 ec te halen.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 12 to 16 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Lesdag

Je bent een dag op de HZ om lesbijeenkomsten bij te wonen. Je volgt lessen en je werkt samen met andere studenten aan opdrachten. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Werkplek

Bij het vinden van een juiste werkplek die aansluit bij de Associate degree Food & Gastronomy is het belangrijk dat je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

• Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in een relevante sector gerelateerd aan voeding en/of gastronomie. Dit mag ook een stageplaats zijn.
• Je bent werkzaam in een organisatie met minimaal vier werknemers in dienst.
• De werkplekbegeleider heeft minimaal bachelor niveau of vergelijkbaar werkniveau en relevante werkervaring.

Praktische informatie

Alle belangrijke informatie over de deeltijdstudie Food & Gastronomy vind je hier op een rij.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Startmoment

De Associate degree Food & Gastronomy deeltijd start op 1 september.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Aanmelden en inschrijven

Wil je je graag aanmelden voor de deeltijdopleiding Food & Gastronomy? Lees alles over jezelf aanmelden of ga direct naar Studielink.

Adviesgesprek

Overweeg jij om (weer) te gaan studeren, maar weet je niet zeker of het wel bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan! Tijdens dit gesprek geven we je meer informatie over de inhoud, studievorm en de combinatie tussen studeren, werken en je privéleven.

Na de opleiding

Diploma

Na het behalen van de Associate degree Food & Gastronomy, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Beroepsrollen

Mogelijke functies na het afronden van de opleiding zijn:

 • Teamontwikkelaar
 • Operationeel verandermanager
 • Projectmanager
 • Specialist en innovator in food
 • Adviseur in de voedingsindustrie of horeca
 • Ondernemer
 • Conceptontwikkelaar
 • Productontwikkelingsmanager
 • Food marketeer
Doorstuderen

Doorstromen naar een bachelor opleiding is mogelijk denk aan:

 • Tourism Management aan de HZ University of Applied Sciences (instroom in 3e studiejaar)
 • Lerarenopleiding consumptieve techniek, Hotelmanagement, Food & Business, Food & Innovation etc.
Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan