De foodwereld verandert razendsnel. Met de hbo-opleiding Food, Business & Innovation zet jij de trend met innovatieve foodconcepten. Ontwikkel jij een horecaconcept waar health, duurzaamheid en beleving samenkomen? Laat je kinderen gezonder eten door slimme campagnes? Of vernieuw je de markt met innovatieve voedingsproducten? Waar jouw talent ook ligt: als foodprofessional bouw jij mee aan de toekomst van food!

Of je nu al werkervaring hebt of net begint in je carrière, de Associate degree Food, Business & Innovation maakt je klaar voor een veelzijdige rol in de foodsector. Na deze opleiding kun je aan de slag in de voedingsindustrie, de horeca, de evenementenbranche of andere gebieden waar innovatie en foodbusiness centraal staan.

Wat leer je tijdens de opleiding Food, Business & Innovation?

  • Marketing, storytelling en gastvrijheid:
    Ontdek de kracht van effectieve marketing en hoe je storytelling en gastvrijheid inzet om de klantbeleving te verbeteren.
  • Trends en innovaties in de foodsector
    Leer hoe je ontwikkelingen en trends signaleert en onderzoekt in de foodindustrie.
  • Gezondheid, voeding en gastronomie
    Verdiep je kennis van voeding en gezondheid, en leer hoe je gastronomie kunt combineren met zakelijke kansen.
  • Nieuwe ontwikkelingen vertalen naar je organisatie
    Leer hoe je innovaties in de voedingsindustrie vertaalt naar concrete verbeteringen binnen je bedrijf.
  • Waarde creëren
    Ontwikkel vernieuwende concepten die financiële, sociale en ecologische waarde voor je organisatie creëren.

Als foodprofessional heb je een onderzoekende houding. Wanneer de behoeften van gasten, klanten of leveranciers veranderen, zie jij dit als eerste. Met jouw gevoel voor innovatie, trends en business adviseer je het management. Ook leer je hoe je collega’s enthousiast maakt om met een verandering aan de slag te gaan.

Werken en leren tegelijk

De deeltijd Associate degree Food, Business & Innovation is een tweejarige hbo-opleiding die je combineert met een baan in de foodsector. Je past de opgedane kennis meteen toe op je werkplek, waardoor je direct toegevoegde waarde hebt voor je organisatie. De opleiding wordt in het Nederlands gegeven, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je leeromgeving en werkervaring.

Inhoud van deze opleiding

De opleiding Ad Food, Business & Innovation duurt 2 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 2 semesters. En binnen ieder semester volg je 2 modules. Tijdens het laatste semester studeer je af.

Beroepstaken

Het werk van de Food, Business & Innovation professional bestaat uit drie beroepstaken: conceptontwikkeling, businessontwikkeling en teamontwikkeling. In iedere module ga je hiermee aan de slag.

  • Food & Future

Je duikt in de identiteit van jouw bedrijf of organisatie en je onderzoekt de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van food. Waar liggen kansen om te innoveren? Op basis van jouw bevindingen ontwikkel je een nieuw concept dat perfect past bij de kernwaarden van het bedrijf.

  • Food & Experience

Tijdens deze module staan de zintuigen centraal. Je leert alles op het gebied van smaak en beleving. Waarom bezoeken we graag restaurants of dompelen we ons onder in een foodfestival? En hoe creëer je een beleving die alle zintuigen prikkelt?

  • Food & Healthy Lifestyle

Gezonde voeding is helemaal van nu. Tijdens deze module krijg je meer inzicht in de relatie tussen voeding en een gezonde leefstijl. Ook kijk je kritisch naar de herkomst van producten. Is het noodzakelijk om een bepaald soort superfood van een ander continent te halen, of zijn er lokale alternatieven?

  • Food & Business

Je verdiept je in de wereld van business. Waar liggen kansen? Met welke regelgeving moet je rekening houden? En hoe bepaal je de impact van een investering? Deze vragen beantwoord je onder meer met het Business Model Canvas. Ook leer je hoe je jouw positie in de markt versterkt door samen te werken met andere organisaties.

  • Event Design Management

Evenementen zijn heel geschikt om gasten emotioneel te koppelen aan een merk of organisatie. Tijdens deze module verdiep je je in de belevingseconomie. Je neemt hierbij de rol van conceptontwikkelaar, eventmanager en projectleider op je.

  • Hostmanship & Storytelling

Storytelling en gastvrijheid spelen een cruciale rol in het succes van je concept. Je ontdekt hoe je de identiteit van jouw organisatie vertaalt naar een pakkend verhaal dat je gasten raakt. Ook leer je hoe je de principes van gastvrijheid toepast binnen jouw bedrijf of organisatie.

Tijdens je afstuderen werk je aan een praktijkgericht vraagstuk op je werkplek. Je kiest een rol om dit vraagstuk te onderzoeken.

  • Change Agent: je onderzoekt welke veranderingen nodig zijn om de bestaande bedrijfsprocessen te verbeteren. Je voert deze veranderingen in de praktijk uit en evalueert de resultaten.
  • Ondernemer: je onderzoekt de kansen en mogelijkheden in de markt en stelt een ondernemingsplan op om het nieuwe businessconcept succesvol van de grond te krijgen.
Deeltijd student in gesprek met een studiekiezer tijdens de HZ Open Dag

Open Dag 1 februari

Kom meer te weten over de Ad Food, Business & Innovation op zaterdag 1 februari van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Handige info

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag.

De lessen worden aangeboden tussen 10.15 en 17.45 uur. Het verschilt per week hoeveel les er wordt gegeven.

Tijdens een lesdag volg je lessen en werk je samen met andere studenten aan opdrachten. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten. Een aantal keren per jaar zijn er workshops en masterclasses in de avond.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

Op dinsdag 3 september starten we met collegejaar 2024-2025.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar met een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma.Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Werkplek

De Associate degree Food, Business & Innovation combineer je met een werkplek in de foodsector. Bijvoorbeeld in de horeca, agrarische sector, retail of de voedingsmiddelenindustrie. Je werkplek moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je werkt minimaal 16 uur per week op je werkplek. Dit mag ook als zelfstandig ondernemer of in de vorm van een stageplaats.
  • Het bedrijf of de organisatie heeft minimaal vier werknemers in dienst.
  • De werkplekbegeleider heeft minimaal hbo-niveau of vergelijkbaar werkniveau en beschikt over relevante werkervaring.

Heb je nog geen werkplek? Vraag een adviesgesprek aan. De HZ staat in nauw contact met bedrijven in de sector. We helpen je graag bij het vinden van een geschikte werkplek.

Heb je interesse, maar twijfel je of je kunt voldoen aan de voorwaarden? Neem contact op met de opleiding, zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 16 tot 20 uur (zelf)studie per week. Dit is inclusief de lesbijeenkomsten op de HZ. Hoeveel tijd je daadwerkelijk aan je studie besteedt, hangt onder andere af van de werkervaring en kennis die je al hebt.

Contact

Op de hoogte blijven van deze opleiding? Vul dit formulier in.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Eva, deeltijdstudent Associate degree Food, Business & Innovation, maakt een cocktail

Download brochure

Is de opleiding Food, Business & Innovation iets voor jou? Download onze brochure met alle informatie.

Student aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Food, Business & Innovation vinden? Lees het verhaal van freelance-kok Joey!

HZ-student Joey in het restaurant waar hij werkt
Over de opleiding
Joey, Student Food, Business & Innovation

De horeca is toe aan foodprofessionals die durven te vernieuwen.

Bekijk het verhaal van Joey

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs krijgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een vak of onderwerp in jouw studie. De volgorde van onderwerpen is ingedeeld in semesters. Je leert online, klassikaal en met studenten. Dat doe je in overleg met je werkplekbegeleider.

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face to face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Na de opleiding

Na de opleiding kun je op veel plaatsen en in veel sectoren aan de slag.

Bijvoorbeeld als:

  • Foodmarketeer of brandspecialist bij een voedingsproducent
  • Trendwatcher bij een advies- of marketingbureau
  • Conceptontwikkelaar bij een horecabedrijf
  • Project- of eventmanager bij een eventbureau in de foodsector
  • Productontwikkelaar bij een multinational
  • Voorlichter food & lifestyle bij een voorlichtingsbureau
  • Food innovator bij een voedingsproducent
  • Verandermanager bij een groothandel
  • Business developer in de retail
  • Specialist in gastvrijheid en klantervaring bij een restaurantketen

Ook zijn er studenten die een eigen onderneming beginnen. Tijdens de opleiding Food, Business & Innovation doe je hier veel inspiratie voor op!

Mogelijke functies na het afronden van de opleiding zijn:

  • Teamontwikkelaar
  • Operationeel verandermanager
  • Projectmanager
  • Specialist en innovator in food
  • Adviseur in de voedingsindustrie of horeca
  • Ondernemer
  • Conceptontwikkelaar
  • Productontwikkelingsmanager
  • Food marketeer

Doorstromen naar een bachelor opleiding is mogelijk. Denk aan opleidingen als:

  • Tourism Management aan de HZ University of Applied Sciences (instroom in 3e studiejaar)
  • Lerarenopleiding consumptieve techniek
  • Hotelmanagement
  • Food & Business
  • Food & Innovation
Deeltijd studenten werken samen aan een project

Aanmelden voor deze opleiding

Ben je klaar om je carrière een nieuwe impuls te geven? Meld je aan voor de Associate degree Food, Business & Innovation en ontwikkel de kennis en vaardigheden om te groeien als professional. Maak de eerste stap naar jouw toekomst!

Meld je aan

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Kijk ook eens naar deze opties

Portret van Tourism Management student

Tourism Management

Ontdek je graag nieuwe bestemmingen en culturen en spreken vrije tijd, een gezonde levensstijl,…
Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Met Commerciële Economie ben je voortdurend bezig om producten en diensten beter te maken. Je…
Portret van een Tourism Management student

Tourism Management

Ontdek je graag nieuwe bestemmingen en culturen en spreken vrije tijd, reizen en gastvrijheid je…