Het was ‘een lange, maar fantastische dag’ in het Joint Research Center Zeeland, zei HZ-lector Data Science en kartrekker Mischa Beckers donderdag 30 mei rond 23.00 uur. Hij keek meer dan tevreden terug op de tweede editie van Datafest.

Dit keer stond de hackathon in het teken van mobiliteit. Zo’n 50 studenten van HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en Scalda werkten in het JRCZ Data Science Lab van acht uur ’s ochtends tot ’s avonds laat in teams aan oplossingen voor de verkeersdrukte rondom de Sloebrug in Vlissingen.

Ze hadden hiervoor datasets van de provincie Zeeland en Rijkswaterstaat tot hun beschikking. Ook konden ze een beroep doen op de kennis van experts zoals Martijn Bierman, Coen Verhoeve, Sanne van de Linde, Radboud van der Linden en Ties van Ederen en coaches Gert Jacobusse, Jolène Cijsouw, Bente Sinke, Michiel Veen, Marijn Jansen, Tina Rozsos en Loek van der Linde. Aan het einde van de dag waren er prijzen voor ‘best use of technology’, ‘best data story’ en een overall-prijs.

Advies

Een jury met gedeputeerde Jo-Annes de Bat, Ferry Brasz van de provincie, Gilbert Westdorp van Rijkswaterstaat, Alexei Karas van UCR en Ralph van der Wekke van de HZ kende de hoofdprijs toe aan het team met Dieuwertje de Beer, Koen Denekamp, Eelke Spijkers, Sebastian Dooly en Niek Wildschut. Op basis van alle data over het weg-, trein- en scheepvaartverkeer adviseerden zij om vooral tijdens spitsuren na te denken over de brugopeningen, zodat er minder opstoppingen ontstaan.