Het project Riobase van de lectoraten Assetmanagement en Data Science van HZ University of Applied Sciences is één van de acht genomineerden voor de WOW-prijs.

Er waren 31 inzendingen voor de tweejaarlijkse prijs van het platform WOW. “Het is een eervol podium voor projecten die door buitengewone samenwerking vernieuwing en verbetering brengen in de grond-, weg- en waterbouw", aldus het landelijke netwerk voor weg-, vaarweg- en waterbeheerders.

Lector Data Science Mischa Beckers is blij met de nominatie. “Het is mooi dat we bij de laatste acht horen.” In Riobase hebben de HZ en het samenwerkingsverband SAZ+ (Waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf en de dertien Zeeuwse gemeenten) een systeem gemaakt waarmee ze het rioolbeheer voor kleine gemeenten eenvoudiger, efficiënter en effectiever maken. “Aan alle kanten blijkt dat dit een perfecte vertaling is van praktijkgericht onderzoek. De bevindingen hebben we gevalideerd bij twee andere gemeenten en het systeem is vervolgens uitgezet bij de overige gemeenten. Op de achtergrond waren we steeds beschikbaar voor die gemeenten om te helpen waar nodig en om mee te denken. Het is een heel intensieve samenwerking, maar iedereen is aangehaakt en aangehaakt gebleven. We valoriseren daardoor de ontwikkelde kennis echt.”

Publieksprijs

De winnaar van de WOW-prijs wordt bekend gemaakt op de landelijke WOW-dag op 2 november. De winnaar van de juryprijs ontvangt 10.000 euro. De jury bestaat uit Lindy Molenkamp (directeur Beheer en Uitvoering bij de provincie Noord-Holland en bestuurslid WOW), Eric van Duijn (teammanager Afdeling Leefomgeving bij de gemeente Amersfoort en bestuurslid WOW), Wendy Tan (researcher Wageningen University & Research), Els van Grol (directeur Winning en Zuivering bij Vitens) en Willemien Bosch (directeur Koninklijke NLingenieurs). Er is ook een publieksprijs die een geldbedrag van 5000 euro oplevert. Vanaf september kan er worden gestemd op de verschillende projecten. Houd hiervoor de website en nieuwsberichten in de gaten.

Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Regieorgaan SIA.