Met een druk op de knop hebben Barbara Oomen, Hendrik-Jan van Arenthals, Edward Nieuwenhuis, Marlon Baarends, Eric de Ruijsscher en gedeputeerde Harry van der Maas donderdag het Joint Research Center Zeeland officieel geopend. Het zestal vertegenwoordigt het onderwijs, de overheid en de ondernemers in Zeeland. Dat zijn precies de groepen die samenkomen in het nieuwe onderzoekslaboratorium.

In het JRCZ gaan studenten en onderzoekers van Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt samen met de praktijk werken aan vraagstukken rondom water, energie, voedsel en de biobased economy. Deze thema’s waren te zien in een videoprojectie op het logo, die de zes in gang zetten met hun druk op de knop. Daarna gaven studenten en onderzoekers aan de genodigden alvast een voorproefje zien van wat er straks allemaal staat te gebeuren in het laboratorium.

Uniek

Het JRCZ is uniek in zijn soort. Het gebouw bestaat uit laboratoria voor engineering, chemie, ecologie en een datalab, die allemaal voorzien zijn van de modernste apparatuur. Op elke verdieping zijn er zogenaamde makerspaces waar studenten samenkomen met docenten en onderzoekers. Hier inspireren en helpen ze elkaar bij het oplossen van complexe, maatschappelijke vraagstukken rondom de thema’s water, energie, voedsel en de biobased economy. Het zijn thema’s die passen bij het DNA van Zeeland en de Zuidwestelijke Delta.

Het laboratorium is gevestigd aan Het Groene Woud in Middelburg, naast de vestiging van HZ University of Applied Sciences. In het onderzoekslaboratorium gaan studenten, docenten en onderzoekers van University College Roosevelt (UCR), HZ en Scalda samenwerken. Bedrijven en instellingen uit de regio dragen het gros van de vraagstukken aan. De opgedane kennis vloeit hierdoor terug naar de praktijk, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van het onderwijs.

Het JRCZ helpt de onderwijs- en kennisinfrastructuur van Zeeland toekomstbestendig te maken. Het is een van de projecten die voortkomen uit het advies ‘Zeeland in stroomversnelling’.

De bouw van het laboratorium heeft meer dan twee jaar geduurd. Het witte, deels transparante gebouw met de grote trap langs de buitenkant naar het dak is een ontwerp van Rothuizen Architecten en Adviseurs.

Een groot curved scherm en mensen die VR uitproberen
Bezoekers die kijken naar presentaties van onderzoekers in het JRCZ