Frank Huijben is donderdag geïnaugureerd als lector Biobased Bouwen aan HZ University of Applied Sciences en Avans. Hij valt onder het samenwerkingsverband MNEXT.

Het evenement vond plaats in Gebouw T. ‘Come together’ klonk het donderdagmorgen rond een uur of tien in het poppodium in Bergen op Zoom. Het nummer van The Beatles was het energieke startsein van de inauguratie van Huijben.

De hoofdpersoon, in zijn vrije tijd gitarist van twee coverbands, had geen toepasselijker nummer kunnen kiezen. Samenkomen vormde de rode draad van het evenement ‘Biobased Bouwen | Een gezonde keuze’. Zo’n 130 mensen bezochten de inauguratie. Zij waren afkomstig van de twee hogescholen, andere kennisinstellingen, overheden en het bedrijfsleven. Samen willen ze werken aan een meer duurzame, gezonde manier van bouwen, gebruikmakend van biobased materialen.

Essentieel voor een gezondere wereld

In zijn rede, die meteen volgde op het openingsnummer, legde Huijben uit waarom bouwen met natuurlijke materialen zoals bamboe, hennep en vlas essentieel is voor een gezondere wereld. “Het gaat niet alleen om de kosten,” aldus de lector. “We moeten het hebben over de waarde die we samen creëren: een gezond binnenklimaat en welzijn voor iedereen.” Zijn lectorale rede is hier te lezen: https://issuu.com/avanscoebbe/docs/lectorale_rede_frank_huijben_-_omslag.

Na afloop kreeg Huijben de traditionele ketting uitgereikt, dit keer door twee bestuurders: Barbara Oomen van de HZ en Jacomine Ravensbergen van Avans. Daarna volgende masterclasses van onderzoekers van Frank’s lectoraat en natuurlijk nog een paar rocknummers van de lector himself.