Met je mbo-diploma op zak ben je in principe klaar om aan het werk te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren aan het hbo. Geen makkelijke keuze, want met je mbo-diploma op zak kun je gelijk aan het werk en geld verdienen. Aan de andere kant, als je kiest om door te studeren vind je straks makkelijker een baan op een hoger niveau.

Hoe maak ik een keuze?

De keuze is uiteindelijk aan jou: wil ik verder leren of solliciteren naar die ene leuke baan? We hebben een aantal afwegingen voor je op een rij gezet:

Stel jezelf een aantal vragen

  1. Wil je meer kennis opdoen over jouw vakgebied?
  2. Of wil je graag op een meer theoretische manier bezig zijn met je vak?
  3. Heb je ambitie en werk je graag zelfstandig?
Als het antwoord op een van deze vragen ja is, dan is een hbo-opleiding zeker iets voor jou.

Denk vooruit

Probeer vooruit te denken: waar wil je staan over 5 jaar? Wat zijn je mogelijkheden en wat wil je bereikt hebben?

Online oriënteren

Zoek online naar opleidingsinformatie. Bekijk bijvoorbeeld video's op Youtube over de studie of beroepen die erbij horen. Lees blogs over studenten hun ervaringen, bekijk de instagramkanalen of doe een studiekeuzetest. Zo krijg je wat meer gevoel bij beide opties.

Voltijd of deeltijdstudies

Wist je dat je na je mbo-studie ook een deeltijdopleiding kan volgen (soms alleen als je werkervaring hebt). Lees deze blog om erachter te komen wat het verschil is tussen voltijd en deeltijdopleidingen.

Waarom kiezen voor het hbo?

  • Je zit nu nog in het ritme van studeren. Als je eenmaal aan het werk bent is het moeilijker je vaste salaris op te geven en weer terug naar school te gaan.
  • Het vergroot je toekomstkansen: hogere kans op een baan met een hoger salaris
  • Mocht je als hbo’ er niet aan de slag komen, dan kun je altijd nog terugvallen op je mbo-diploma. Je hebt dan met je hbo in ieder geval een voorsprong op andere mbo-sollicitanten.

Succes met je keuze!

{{cta('5cbc6ce9-39d4-4de7-a58b-960563ed19e6')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: