Je komt van het mbo af met een mooi diploma, maar wat ga je nu doen? Ga je gelijk werken of wil je doorstuderen? Dit is een lastige keuze waar elke afgestudeerde mbo’er voor komt te staan. Wat speelt er door je hoofd? Weer 4 jaar in de schoolbanken? In deze blog vertel ik je welke mogelijkheden je hebt om door te sturen na je mbo-diploma.

Allereerst gefeliciteerd met je diploma, knap gedaan! En nu de vraag: Wat ga je doen? Je kan lekker gaan werken en geld verdienen (klinkt erg aantrekkelijk), maar je kan ook nog verder leren. Als je verder gaat leren, ga je naar het hbo en zit je weer 4 jaar aan een opleiding vast; denk je. Maar dat is niet zo. Er verschillende mogelijkheden op gebied van doorstuderen.

Bacheloropleidingen van 4 jaar

Je hebt de bacheloropleidingen; deze duren 4 jaar. De HZ biedt 24 verschillende hbo-bachelors aan. Deze variëren heel erg, zo kan je Communicatie studeren, net als ik, maar je kan ook Verpleegkunde of Bouwkunde studeren. Als je deze opleidingen hebt afgerond heb je een hbo-bachelor diploma.

Associate degree-opleidingen van 2 jaar

Zie je een vierjarige opleiding echt niet meer zitten, maar wil je wel doorstuderen? Dan heeft de HZ de perfecte oplossing. Je kan een Associate degree volgen. Nu hoor ik je denken: “Wat is dat?” Dat ga ik uitleggen. Een Associate degree is een tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding. Je diploma is dan ook een wettelijk erkend hbo-diploma.

Het niveau van deze opleiding zit tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor 6 in. Deze opleidingen sluiten erg goed aan op de praktijk. Als je de opleiding hebt afgerond, kun je aan de slag bij een bedrijf of organisatie. Als je ambitieus bent en toch een vierjarige bachelor wilt afronden, dan sluit je Associate degree-opleiding ook goed aan op een eventuele vervolgopleiding. De HZ biedt momenteel, in samenwerking met de Avans Hogeschool, al 10 verschillende voltijd Associate degrees aan. Deze kun je volgen bij de Associate Degree Academy in Roosendaal.

{{cta('f1a68f10-d354-4553-9b41-a9ee7d027f0d','justifycenter')}}

Studeren naast je baan: een deeltijd hbo-opleiding

Besluit je toch te gaan werken na je mbo? Dan kun je later in je carrière ook altijd nog een hbo-opleiding in deeltijd volgen. Ook in deeltijd zijn zowel Associate degrees als bacheloropleidingen.

Dus om de vragen er nog even bij te halen die we aan het begin hadden. Op de vraag ‘Wat ga je nu doen?’ Tsja, daar kan ik weinig over zeggen. Maar zoals je kunt lezen zijn er verschillende opties om door te studeren.

Zelf weet ik het wel; ik zou doorstuderen. Wil je meer ervaringsdeskundigen spreken? Dat kan! Chat via deze link met een student. Veel succes met het maken van je keuze.

{{cta('5cbc6ce9-39d4-4de7-a58b-960563ed19e6')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: