Hoe bepaal je de smaak van de toekomst? Hoe bouw je aan een hechte relatie met gasten en medewerkers middels een corporate story? Maar ook: hoe organiseer je een food festival waarbij gasten een optimale beleving ervaren? In de nieuwe opleiding Food, Business & Innovation aan de HZ leren studenten hier alles over. Xanthe Evenblij staat te popelen om aan de opleiding te beginnen. Ze vertelt graag waarom ze hiervoor kiest.

Wil je jezelf kort even voorstellen?

“Ik ben Xanthe, 21 jaar en ik woon in het Zeeuwse dorpje ‘s-Heerenhoek. Oorspronkelijk kom ik trouwens uit Alphen aan den Rijn en ik heb stages gelopen in onder andere Limburg en op Texel. Eigenlijk heb ik dus alle uithoeken van Nederland wel gezien, haha."

Waarom is de opleiding Food, Business & Innovation zo interessant voor jou?

"Voorheen heb ik de mbo-opleiding Ondernemer Horeca gevolgd. Daarna wilde ik graag nog iets nieuws doen, ik heb me heel lang georiënteerd. Hbo Rechten? De politieacademie? Tijdens de lockdown had ik veel tijd om hierover na te denken. Ik kwam toen tot de conclusie dat mijn hart toch echt sneller klopt van de horeca en de hotelsector. Mijn grote droom is om ooit zelf een eigen onderneming te beginnen samen met mijn vriend, bijvoorbeeld een eigen restaurant.”

En heb je bewust gekozen voor deze tweejarige hbo-opleiding (associate degree)? Zo ja, waarom?

“Ja, ik heb bewust voor de deeltijdopleiding gekozen. Simpelweg omdat ik al fulltime werk en een woning heb die betaald moet worden. Dan lukt het niet meer om fulltime te gaan studeren. Deze vorm is voor mij daarom ideaal. Daarnaast spreekt de opleiding me inhoudelijk erg aan. Ook de vrijheid die omschreven wordt lijkt me prettig. Je krijgt natuurlijk wel taken en doelen, maar de invulling ligt bij jezelf. Je kan er volgens mij heel goed je creativiteit in kwijt. In het begin zal het misschien even wennen zijn om weer te studeren, maar daar vind ik vast mijn weg in.”

Waarom kies je ervoor om te studeren aan de HZ?

“Op dit moment woon ik in Zeeland, dus eigenlijk is het ook een praktische keuze. Toch heb ik ook gekeken naar opleiding in Rotterdam en Breda. Maar op de HZ kwam ik tijdens de online open dagen meteen in een warm bad terecht. Ik vond het heel prettig hoe ik met al mijn vragen ontvangen werd.”

Wat verwacht je te gaan leren tijdens deze nieuwe opleiding?

“Ik verwacht en hoop op meer verdieping als aanvulling op mijn vorige horeca-opleiding. In die opleiding miste ik het onderzoekende deel, wat hier wel in terugkomt. Bij adviesgesprekken over de opleiding hoorde ik waar er zoal op ingezoomd gaat worden. Bijvoorbeeld dat je op een hoger niveau gaat kijken naar de behoeften van gasten. Hoe speel je daar op de juiste commerciële manier op in? Welke vormen van promotie kun je toepassen? En hoe kun je in de service nog meer toevoegen? Hoe herken je trends op het gebied van de voedselindustrie en pas je dit in praktijk toe? Deze opleiding gaat een level dieper.”

Welke functie denk je na het afronden van de studie te gaan vervullen?

“Dat vind ik nog even lastig om te zeggen. Ik werk nu bij Inter Scaldes in Kruiningen en wil hier voorlopig blijven om veel ervaring op te doen. Mijn droom is wel om later met mijn vriend een eigen restaurant of B&B te beginnen. Alles op een bepaald niveau. Ideeën heb ik genoeg. Als ik ergens langsrijd en een gebouw zie dat me aanspreekt, denk ik: gaaf, dit wil ik! Zo reed ik vanmorgen nog langs een protestants kerkje, waar ik dan meteen een tof restaurant in visualiseer. Maar wat het precies wordt, weet ik nog niet.”