Niemand heeft tijd over. Zeker niet die twintig uur per week die staat voor het volgen van een deeltijd-bacheloropleiding. Toch ben ik vorig jaar in september gestart met de hbo-opleiding Bedrijfskunde. Dit naast de drukte van een samengesteld gezin, een eigen bedrijf in de fotografie, minimaal vier keer sporten per week en veel sociale bezigheden. Het lukt me gewoon en ik ben blijer dan ooit. Mijn advies is dan ook: “Gewoon doen.”

Aan de deeltijdstudie

Het studeren miste ik enorm. Natuurlijk heb ik uitdaging in mijn werk als bedrijfsfotograaf: Ik werk voor mooie bedrijven en maak veel bijzondere dingen mee. Ik hoef er alleen niet echt bij na te denken. Dat stompte me een beetje af. Toen de drukte van alledag wegviel tijdens de eerste Corona-lockdown, heb ik me spontaan aangemeld voor de opleiding Bedrijfskunde. Na wat opstartproblemen en het weer 'leren-leren' heb ik inmiddels mijn draai gevonden. Gelukkig word ik ook erg gesteund door mijn partner. Met steeds meer afgeronde leeruitkomsten en fijne studiemaatjes om mee te sparren wordt het studeren steeds leuker.

{{cta('664b2ed9-3c90-4d02-9525-7bbb212d2d28')}}

Combineren van werk en studeren

Combineren is het toverwoord. Veel leeruitkomsten combineer ik met mijn eigen werk, zoals projectmanagement en marketing. Op deze manier heb ik dubbel resultaat; het levert me iets op in mijn werk en ik rond een leeruitkomst met goed resultaat af. Laatst heb ik zelfs mijn eerste stage ooit 'gelopen' bij het Continuous Improvement team van een bedrijf waar ik huisfotograaf ben. Mooi om op die manier de kans te krijgen om het bedrijf nog beter te leren kennen, wijzer en geïnspireerd te worden én tegelijk een leeruitkomst met goed resultaat af te ronden.

Studeertechniek: sprintjes trekken

Mijn werk draait inmiddels weer op volle kracht en de kinderen hebben het ook druk op school. We zitten nu soms naast elkaar te leren of te werken. Dat brengt een leuke energie met zich mee. Met grote drukte is de 'pomodore-methode' onze redding: werksprintjes van vijfentwintig minuten in volledige focus met daarna een korte pauze. De kinderen gebruiken het met hun huiswerk, ik met mijn eigen studie, in mijn werk en zelfs in het huishouden. Nooit geweten dat tomaatjes me zoveel structuur zouden brengen.

Lanterfanten

Ik ben natuurlijk geen machine en kan niet alleen maar productief zijn. Soms heb ik toch een energiedip en dat is dan ook niet erg. Dan doe ik het even rustig aan en pak dan minder intensieve taken op. Of ik ga simpelweg iets heel anders doen zoals lekker hardlopen, crossfitten of weg met het gezin of vrienden. Die laatsten zie ik helaas wat minder vaak dan voor de studie, maar gelukkig is er begrip.

Ik geloof echt dat er altijd tijd is voor het volgen van een studie. Als je maar doet waar je blij van wordt en zolang je maar onthoudt dat ook lanterfanten af en toe mag :-).

Wil je ook een studie volgen naast je werk? {{cta('2583b4a3-bcad-479a-bf58-9afaba6d992c')}}
Zij kunnen jou persoonlijk advies geven over jouw studiemogelijkheden.

{{cta('565540e5-d402-4c55-9d2f-7eac497ad463')}}


Last modified on: 10-07-2024
Share: