Duurzame samenleving

De afgelopen decennia is gebleken dat de samenleving steeds volatieler, onzekerder, complexer en ambiguer is geworden. Transformeren is de nieuwe norm, nu we onder meer getuige zijn geweest van de wereldwijde rimpeling en ontwrichtende gevolgen van economische crises, milieu- en duurzaamheidscrises en gezondheidscrises.

Tegelijkertijd versnellen innovaties en technologische vooruitgang de globalisering, waardoor ontwrichtende veranderingen en overgangen ontstaan. Niet alleen is er een onderlinge afhankelijkheid als het gaat om de oorsprong van de meeste recente crises, maar ook is het proces om passende oplossingen te vinden steeds meer gelaagd, waarbij lokale, regionale en internationale aspecten aan bod komen en elementen als politiek, internationale betrekkingen, diversiteit, welvaart en een gezonde natuurlijke omgeving worden ingebed.

Een geheel
Wij maken deel uit van een systeem waarin het omzetten van een knop aan de ene kant een heel spectrum aan de andere kant kan beïnvloeden. Daarom is de som van kleine lokale acties even belangrijk als wereldwijde bewegingen.

Om deze complexiteit te begrijpen en aan te pakken, worden modellen, richtlijnen en doelstellingen ontwikkeld, zoals de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, die een sectoroverschrijdende en transdisciplinaire aanpak vereisen om een duurzame toekomst te creëren met betrekking tot People, Planet en Prosperity.

Wat Global Project and Change Management biedt binnen de leerlijn Duurzame Samenleving:

 • Geschiedenis van globalisering
 • Aarde en milieu
 • Wereldwijde uitdagingen
 • Impact van oplossingen

  "Het college Global challenges was zeer eye-opening en ik zou het omschrijven als een van de belangrijkste aandachtspunten die we hebben binnen de opleiding Global Project and Change Management. Het college over de toenmalige situatie in Afghanistan was schokkend maar zo krachtig." (Nina, 2e jaars)

  " Ik zou zeggen dat elke student die besloten heeft om GPCM te studeren om de planeet geeft en een zekere passie heeft voor duurzaamheid. We komen allemaal
  uit verschillende landen en zijn ons ervan bewust dat we vaak niet weten met welke problemen en uitdagingen een ander land wordt geconfronteerd. We horen het nieuws in de media meestal uit ons eigen land of misschien uit de buurlanden en de westerse landen. Daarom geloof ik dat sommige GPCM-studenten bewuster zijn dan andere en deze 2 cursussen zijn eye-opening en brengen de studenten op hetzelfde niveau." (Eva, 2e jaars)

  "Earth and Environment toont de verbazingwekkende complexiteit van onze natuurlijke wereld en haar gigantische omvang, maar toont ook onze verbondenheid ermee als mensen, en hoe groot de impact is die we kunnen maken, zowel op positieve als negatieve manieren."
  (Micha, 1e jaars)

  Studenten bezoeken het kunstwerk Blauw Pluis, dat de hoeveelheid vervuiling in de Noordzee door visnetten belicht.


  Studenten die meehelpen bij CitySeeds, een organisatie die voedsel kweekt en voorziet in gemeenschappelijke tuinieren voor mensen die moeite hebben om in hun voedingsbehoeften te voorzien.

  Ontdekken of dit bij je past?
  Wil jij meer informatie over de opleiding Global Project and Change Management? Bekijk onze studiekeuzeactiviteiten op hz.nl/kiezen en meld je aan voor 1 van de activiteiten.