Ontdek het hart van de Nederlandse politiek en rechtspraak in Den Haag

In het tweede jaar ga je op een interessante excursie naar Den Haag. Hier bevindt zich het hart van de Nederlandse politiek en rechtspraak. Er is veel oog voor duurzame ontwikkelingen. Zo bezoeken studenten onder andere de Tweede Kamer, de Raad van State, het Vredespaleis, de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en Museon-Omniversum.

Politiek en rechtspraak
Studenten bezochten onder andere de Tweede Kamer. Ze werden ontvangen door CDA-kamerlid Joba van den Berg. Op de publieke tribune mochten zij het verantwoordingsdebat bijwonen, waar ze zagen hoe Thierry Baudet kritische vragen stelde over de overheidsuitgaven aan het klimaatakkoord.

Daarna brachten de studenten een bezoek aan de Raad van State. Hier kunnen burgers terecht als ze het niet eens zijn met een beslissing van de gemeente, de provincie of het waterschap. Of de centrale overheid kan in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Het gaat dan bijvoorbeeld om geschillen op het gebied van het milieu of de ruimtelijke ordening. De studenten waren live aanwezig bij een zitting waarin een burger in beroep ging vanwege een afgewezen verduurzamingssubsidie.

Vervolgens kwamen ze aan bij het Vredespaleis. Dit belangrijke instituut streeft ernaar om internationale conflicten vreedzaam op te lossen door rechtspraak. De studenten hoorden meer over de conflicten die door dit instituut zijn opgelost, waarmee geweld voorkomen is.

Duurzame ontwikkelingen
Met betrekking tot duurzame ontwikkelingen brachten studenten een bezoek aan de FMO. Het FMO helpt organisaties bij het waarmaken van de Sustainable Development Goals (SDG’s), door kapitaal te verlenen. Zij investeert in 85 landen in projecten die maatschappelijke impact maken.

In het Museon-Omniversum zijn studenten vervolgens heel praktisch aan de slag gegaan met ‘oplossingen voor de planeet’ door het maken van een eigen ‘de Wereld Draait door’ aflevering. Ze kropen in de huid van ‘expert’ en werden door een heuse Matthijs van Nieuwkerk bevraagd over duurzame oplossingen.

Veel gezelligheid!
Tijdens de werkweek heb je volop tijd om met je medestudenten de stad te verkennen. Lekker op het terras genieten van de zon, shoppen en het nachtleven van Den Haag horen er natuurlijk allemaal bij.


Ontdekken of dit bij je past?
Wil jij meer informatie over deze excursieweek in Den Haag of over de opleiding Bedrijfskunde? Bekijk onze studiekeuzeactiviteiten op hz.nl/kiezen en meld je aan voor 1 van de activiteiten.