Voedselverpakkingen

Tegenwoordig worden veel plastic verpakkingen eenmalig gebruik, weggegooid en niet gerecycled. Erg zonde. Tijdens dit project gaan 3e jaars studenten van Chemie tijdens het vak Circulaire Chemie aan de slag om afbreekbaar materiaal te ontwikkelen dat gebruikt kan worden als verpakkingsmateriaal.

Tijdens het project werk je individueel en samen in groepen. Je acteert op de vraag afkomstig vanuit de beroepspraktijk. In dit project staat de plasticsoep en voedselverspilling centraal en we combineren deze 2. Daarbij niet uit het oog verliezend of er een markt voor is en wat de consument ervan vindt.

Een oplossing
Zeewier lijkt een oplossing te zijn! Het is afbreekbaar en eetbaar. Hieruit maken we een onzichtbaar laagje, om bijvoorbeeld fruit. Dit houdt het fruit langer vers.

Onderzoek
Vervolgens ga je dit middel uitgebreid testen op een product, bijvoorbeeld een appel. Hoe brengen we deze coating aan? We gaan in kaart brengen hoeveel langer de appel vers blijft met coating als je dit vergelijkt met een appel zonder coating. Zijn er ongewenste effecten na het aanbrengen van de coating (geurstoffen)?

Daarnaast ga je ook een inventarisatie maken van de technische en financiƫle haalbaarheid. Bovendien bekijk je welke bedrijven dit allemaal kunnen en willen gaan gebruiken.

Wil je meer informatie over dit project of de opleiding Chemie? Bekijk onze studiekeuzeactiviteiten op hz.nl/kiezen en schrijf je in voor een van de activiteiten.