Verbeter een bestaand product voor de zorg

Engineering studenten krijgen de opdracht om een bestaand product te verbeteren, zodat het ouderen of mantelzorgers helpt bij hun mentale of fysieke gezondheid.

In een projectgroepje hebben studenten gekozen om eenzame dementerende ouderen te helpen. Ze hebben ervoor gekozen om een knuffelbeer meer functies te geven, zodat die de mentale gezondheid van dementerende ouderen kan bevorderen.

Prototype
Het idee is uitgewerkt tot een prototype. Er is veel getest om erachter te komen hoe de werking ideaal kan zijn. In afbeelding 1 is een foto toegevoegd van het eind concept. De elektrische elementen zijn verwerkt in de beer zelf.

  • Om geluid op te nemen bevindt zich een rode knop aan de achterkant van de beer.
  • Om geluid af te spelen bevindt zich er een knop in de linkerhand van de beer.
  • Er zijn 2 indicatie lampjes toegevoegd. 1 lampje geeft een indicatie of de schakeling is voorzien van spanning. Het andere indicatie lampje bevindt zich ook aan de achterkant van de beer. Dit lampje geeft aan als er een geluid wordt opgenomen.
  • De geurstrip is geplaatst in de nek van de beer. De geurstrip kan worden vervangen en hier kan ieder gewenste geur in worden gespoten.

Onderzoek
Aangezien er nog geen duidelijk beeld is over bij welke fase(s) van dementie het product het effectiefst is zullen er participanten van verschillende fases van dementie het product testen.

Het product is getest bij 8 dementerende ouderen. Daarna zijn er ook interviews afgenomen om de bevindingen te ondervragen. Het idee is om dit weer mee te nemen in de verbetering van het product, zodat het echt ontwikkeld kan worden voor deze doelgroep.


Ontdekken of dit bij je past?
Wil jij meer informatie over deze opdracht bij de opleiding Engineering? Bekijk onze studiekeuzeactiviteiten op hz.nl/kiezen en meld je aan voor een van de activiteiten.