Educatieve games

Hoe maak je leerlingen in het basisonderwijs digitaal vaardig op het gebied van online veiligheid? Studenten van Leraar Basisonderwijs gaan samen aan de slag met studenten van HBO-ICT om dit aan te pakken. Ze gaan samen educatieve games ontwikkelen voor de bovenbouw van het Zeeuwse basisonderwijs.

Samen brainstormen
De studententeams beginnen dit project met creatieve brainstormsessies. In groepjes gaan ze de gameconcepten ontwikkelen. De games zijn educatief en gericht op digitale geletterdheid van de jonge doelgroep.

De eerstejaars ICT studenten nemen de ontwikkeling van de game voor hun rekening, de tweedejaars Leraar Basisonderwijs zorgen voor inspiratie die past bij de leefwereld van de jonge doelgroep.

Van mindmaps tot escape rooms
HBO-ICT student Xander en pabo-studente Iris vertellen: ”We willen een game ontwikkelen over hoe je kunt ontdekken of nieuws fake nieuws is of niet. Dit is een heel actueel thema. We hebben een mindmap gemaakt met alle ideeën voor het soort game, bijvoorbeeld een racing game, puzzelgame, sport game of adventure game.” “De komende periode maken we een prototype en daarna gaan we coderen. Tussentijds toetsen we de ideeën bij de basisschoolleerlingen”, vertelt Jens.

De studenten zijn enthousiast over de samenwerking. “Het is mooi om toe te passen wat we de afgelopen periode hebben geleerd,” zegt Xander. Aan een andere tafel wordt een escape room spel uitgedacht. “We hebben creatieve ideeën verzameld.,“ zegt Issa. De studenten uit zijn groep zijn eensgezind: ”Het is een leuk project!”

Leerzaam
Docent Elio Tolhoek van HBO-ICT: “Het is een leerzame opdracht voor onze eerstejaars studenten. Zo leren ze onder meer samen te werken met verschillende stakeholders en om te communiceren met de klant.’ De studenten van Leraar Basisonderwijs vullen een andere rol in in het project. “De toekomstige leerkrachten zijn de expert in deze opdracht en denken mee. Ze kunnen zich hiermee voorbereiden op hun toekomstige beroep, waarin ze als professional ook adviezen moeten geven aan bijvoorbeeld ouders”, aldus pabo-docent Diemer van Wijk.

Testen
Als de games ontwikkeld zijn, gebruiken de pabo-studenten die op hun stageplaats. Zo worden op een groot aantal basisscholen in Zeeland de games getest door de jonge doelgroep.

Ontdekken of dit bij je past?
Wil jij meer informatie over dit project of over de opleiding Leraar Basisonderwijs? Bekijk onze studiekeuzeactiviteiten op hz.nl/kiezen en meld je aan voor 1 van de activiteiten.