Gefermenteerde thee produceren

Chemiestudenten hebben samen met de onderzoeksgroep ‘’Marine Biobased Specialties’’ een Zeeuwse brouwerij geholpen met het ontwikkelen van een gefermenteerde thee, Kombucha genaamd.

Zij monitoren de productie. Kijken of alles goed gaat qua bacteriën. En onderzoeken hoe je de productie kunt opschalen en achterhalen hoe je het alcoholpercentage onder een half procent kunt houden.

Kombucha
De basis van kombucha is een zogenaamde scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast). Deze zorgt dat het drankje gaat fermenteren. Fermenteren betekent eigenlijk dat het drankje gaat schimmelen, waardoor het verandert van kleur, smaak en geur. Vind je het vies klinken? Weet dan dat producten zoals yoghurt en bier ook zijn gefermenteerd.

Proeven
Het drankje werd door de HZ uitgedeeld tijdens het Kick-off festival.

Wil je meer informatie over dit project of de opleiding Chemie? Bekijk onze studiekeuzeactiviteiten op hz.nl/kiezen en schrijf je in voor een van de activiteiten.