EVC-traject

Met traject Erkenning van Verworven Competenties (EVC) wordt vastgesteld welke competenties je al beheerst op hbo-niveau binnen jouw vakgebied. Maar ook welke competenties je nog moet opdoen om een hbo-diploma in jouw gewenste studierichting te behalen. 

Op dit moment is instromen met vrijstellingen door middel van een EVC-traject alleen mogelijk bij de deeltijdbachelor Social Work, zij-instroom Leraar Basisonderwijs en GGZ Agoog. 

Voor wie

Het traject is interessant als je ruime werkervaring hebt op mbo+ of hbo-niveau maar dit niveau niet met een erkend diploma kunt aantonen. 

Duur

Het EVC-traject duurt ongeveer twee maanden. Er zijn diverse fases in het traject. 

Informeren
De eerste fase is vrijblijvend. Je vult een aanmeldingsformulier in en je krijgt informatie over de doelen en stappen van het traject. Tijdens een intakegesprek bespreek je hoe je de procedure het best vorm kunt geven, aansluitend op jouw doelstellingen en ambities. Wij stellen vast of jouw competenties in aanmerking komen voor vrijstellingen. Op basis van de uitslag van deze eerste fase kun je besluiten je aan te melden voor het verdere traject. 

Herkennen
Je stelt een portfolio samen aan de hand van een zelfevaluatie. Met directe en indirecte bewijzen toon je aan welke competenties van de opleiding je al behaald hebt. Tijdens dit proces krijg je begeleiding. Als je start met deze fase, betaal je voor het hele traject. 

Waarderen
Op basis van een criteriumgericht interview, je portfolio en eventueel aanvullende opdrachten stellen twee assessoren vast over welke competenties je beschikt. 

Erkennen
Je ontvang een eindrapport met daarin de (eventuele) vaststelling van je competenties op hbo-niveau. 

Evalueren
Samen met de HZ evalueer je het EVC-traject. De HZ kan nu op jouw verzoek je opleiding verkorten door vrijstellingen door te voeren, mits jij de competenties voldoende beheerst.

Certificaat

Na afronding ontvang je ervaringscertificaat en rapportage. Daarin staat over welke competenties je beschikt ten opzichte van een erkende hbo-opleiding van de HZ die aansluit bij jouw werkervaring en loopbaanperspectief. 

Soms is het ervaringscertificaat en de rapportage alleen al genoeg om verder te kunnen in je loopbaan. Je kunt het ervaringscertificaat bijvoorbeeld gebruiken bij sollicitaties of om bij je werkgever door te stromen in een andere functie. 
Je kunt ook starten met een hbo-opleiding aan de HZ. Met het certificaat kun je alleen vrijstellingen aanvragen bij de HZ en niet bij een andere onderwijsinstelling. 

Voordelen
  • Inzicht: Je komt erachter wat jouw werk- en denkniveau is. Je weet welke competenties je bezit en welke je nog moet behalen om je loopbaan een boost te geven.
  • Opstap naar hbo-opleiding: Na het EVC-traject kun je vrijstellingen aanvragen en is het vaak mogelijk in kortere tijd een hbo-diploma te behalen.
  • Tijd: Kies je ervoor om na het EVC-traject te gaan studeren, dan behaal je alleen de competenties die je nog niet bezit. Dit kan een paar jaar aan studietijd schelen.
  • Ontwikkeling: Start je na het traject met een opleiding, dan vergroot je je kennis en vaardigheden. Daarmee kom je sneller in aanmerking voor een hogere functie.
  • Persoonlijk: Samen met jou stellen we een studietraject op maat op. Ook kun je tijdens het EVC-traject rekenen op deskundige begeleiding van onze medewerkers.
Kosten

De kosten van een EVC-traject zijn €1.550, exclusief BTW (21%). Deze kosten zijn voor jou of je werkgever. 

Voor zowel werknemers als werkgevers zijn de kosten fiscaal aftrekbaar. Als werknemer kun je de studie- en andere scholingskosten van je aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Je hebt hiervoor een verklaring van HZ University of Applied Sciences nodig dat je een EVC-traject hebt gevolgd. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de Belastingdienst. In sommige branches bestaat een opleidings- en ontwikkelingsfonds (of Sectorfonds of Scholingsfonds). Het is dan soms mogelijk van een dergelijk fonds een (gedeeltelijke) vergoeding te ontvangen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het EVC Centrum.

Instroomassessment versus EVC

Wat is het verschil tussen een instroomassessment en een EVC-traject?

Instroomassessment Social Work
Het instroomassessment Social Work richt zich alleen op het eerste jaar van de bacheloropleiding. Er wordt vastgesteld of je voldoet aan het niveau zoals dat geldt na afronding van de propedeusefase. Als dat zo is, kun je direct instromen in het tweede jaar van Social Work. Je kunt het instroomassessment doen als je je via Studielink hebt ingeschreven. De kosten voor een instroomassessment zijn lager dan de kosten van een EVC-traject. 

Instroomassessment flexibel onderwijs
De flexibele deeltijd bachelors beginnen met een instroomassessment. Bij deze bachelors is het standaard om bij aanvang van je studie te meten wat je al kunt en weet. Op basis daarvan krijg je (eventueel) vrijstellingen. Dit instroomassessment is onderdeel van je studie. Er zijn daarom geen extra kosten aan verbonden. 

EVC-traject
Een EVC-traject meet welke competenties jij beheerst ten opzichte van een volledige bacheloropleiding. Een EVC-traject kun je ook volgen als je je niet hebt ingeschreven voor de opleiding. Met het ervaringscertificaat dat je na afloop krijgt toon je aan welke competenties je binnen jouw vakgebied op hbo-niveau beheerst. Als je daarna besluit de opleiding aan de HZ te volgen kun je met dit certificaat vrijstellingen aanvragen. Je hoeft dan alleen te werken aan de competenties die je nog niet beheerst. 

Toelatingseisen

Om een EVC-traject te kunnen volgen heb je ten minste 5 jaar werkervaring op hbo-niveau nodig. 

Aanmelden

Maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek via www.evchz.nl. Na het intakegesprek kun je ervoor kiezen door te gaan met het EVC-traject. In dat geval wordt je inschrijving definitief gemaakt.

Contact

Wil je meer informatie over een EVC-traject, neem dan contact op met het EVC-centrum via telefoonnummer 0118 - 489 346 of e-mail: evc@hz.nl

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×