Wim Brandes is groot voorstander van de deeltijdopleiding HRM.

Wat is er bijzonder aan de opleiding Human Resource Management in deeltijd?
“De opleiding HRM is heel generiek. De essentie van wat je leert kun je overal uitvoeren, als je maar geïnteresseerd bent in het bedrijf en de mensen waarvoor je werkt. En waar het bedrijf voor staat. Het is een mooi vak om voor een langere tijd uit te oefenen. De deeltijdopleiding is perfect voor mensen die zich willen omscholen of bijscholen. Het is maar weinig mensen gegund om zomaar drie of vier jaar hun baan op te zeggen om te gaan studeren. Een deeltijdopleiding biedt dan de oplossing.”

Hoe kan een deeltijdstudent deze opleiding combineren met zijn of haar werk?
“Waar een wil is, is een weg. Dat klinkt misschien cliché, maar je hebt discipline en motivatie nodig om een deeltijdstudie te combineren met werk. Maak een goede planning en wees praktisch. Zoek een baan waarbij je je HRM-opleiding meteen toepast op je werk. Praat met je werkgever, ga op zoek naar mogelijkheden. Werkgevers staan veel meer open voor ontwikkelmogelijkheden en duurzame inzetbaarheid dan 20 of 30 jaar geleden!”

Voor wie is deze opleiding geschikt?
“Voor mensen die willen weten hoe je leidinggevenden en/of een organisatie ondersteunt in het creëren van een respectvolle plezierige werkomgeving. Een werkomgeving waar mensen uitgedaagd worden hun talent kwijt te kunnen. Het is een opleiding voor mensen die zich afvragen: wat beweegt werknemers? Wat zijn hun talenten en hoe komen die het beste tot hun recht? En wat hebben mensen nodig om hun werk veilig en met plezier uit te kunnen voeren? De tijd dat werknemers alleen maar taken uitvoeren en verder niet groeien is voorbij.

De opleiding is bovendien voor zowel generalisten als specialisten: de basis is het belangrijkste. Daarna kun je kiezen voor verdiepende vakken als bijvoorbeeld arbo, verzuim of opleidingsspecialist. Je kunt je specialiseren in de harde cijfers en de beleidskant van een organisatie of in de sociale, menselijke kant. En het is uitvoerbaar in alle sectoren, van de haven van Vlissingen tot aan de ouderenzorg. Net waar jij enthousiast van word.”

Als iemand al werkt, waarom zou hij of zij dan ‘terug naar de schoolbanken’ gaan? Wat levert deze studie hem of haar concreet op?
“Het leven is een experiment. Hoe meer we leren, hoe beter. Als je niets probeert, ontdek je nooit of het iets voor jou is. Ik had zelf ook niet gedacht dat ik ooit HR manager zou worden. Probeer iets te ontdekken. Is het niet de juiste keuze? Dan komt er misschien wel een andere mogelijkheid uit voort. Je wilt niet op je oude dag achter de geraniums zitten en spijt hebben van wat je niet gedaan hebt.”

Wat is jouw advies aan iemand die HRM in deeltijd overweegt?
“Als je een breed vakgebied wilt ontdekken, dan is HRM heel interessant. Het is ook een baan zeker beroep. De HRM functie wordt steeds belangrijker in organisaties. Bovendien brengt het perspectief je ook veel op persoonlijk gebied. Je leert reflecteren, op groepen en op jezelf. Stop met excuses bedenken, start gewoon!”

Lees meer over de opleiding Human Resource Management in deeltijd aan de HZ