Watermanagement: Yoni vertelt over haar studie
Waarom heb je gekozen om Watermanagement te studeren?
Ik heb altijd een opvoeding gehad waarin duurzaamheid een grote rol speelde. Mijn vader is bijvoorbeeld heel bewust en betrokken bij diverse duurzame bedrijven, zoals oplaadbare batterijen, lampen op zonne-energie, enzovoort. Ik wilde daarom graag een milieustudie volgen. Maar omdat ik geïnteresseerd was in natuur en hoe de aarde werkt, heb ik eerst gekozen om geologie te studeren.
Waarom ben je uiteindelijk overgestapt van wo naar hbo?
De studie zelf was interessant, maar op de universiteit krijg je amper praktische cases. Hierdoor leer je niet hoe je de theorie op het echte leven kunt toepassen. Het gebrek aan de praktijk gaf mij het gevoel dat ik niet goed voorbereid werd op de toekomst. Ook natuurlijk omdat ik graag ondernemer wil worden. Ik besloot daarom dat ik beter kon kiezen voor het hbo.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Waarom besloot je te studeren aan de HZ?
Ik wilde graag de studie volgen in het Engels en de HZ was een van de weinige hogescholen die de opleiding Watermanagement ook in het Engels aanbiedt. Om mijn keuze verder te maken, ben ik naar Vlissingen afgereisd. Gewoon om te zien of ik hier kon aarden.
En dat bezoek aan Vlissingen trok je uiteindelijk over de streep?
Ja eigenlijk wel. Ik vond het stadje echt schattig. Ik herinner me ook dat ik die eerste keer rondliep op het strand en dat iedereen zo vriendelijk en aanspreekbaar was. Toen wist ik dat ik me hier zeker thuis zou voelen.
Hoe is het om te studeren aan de HZ?
De HZ is vrij klein in vergelijking met wat ik hiervoor gewend was. Ik vond het in eerste instantie zelfs een beetje op een middelbare school lijken. Het fijne hieraan vind ik dat de leraren toegankelijker zijn en de klassen kleiner. Wat ik ook leuk vind is dat je je medestudenten beter kent. Ik ken zelfs veel studenten van andere studies. Maar vooral vind ik het prettig dat je veel meer praktische kennis opdoet, waaraan je echt iets hebt binnen je latere werkveld.
Kun je uitleggen waar de studie Watermanagement over gaat?
Ik vind dat Watermanagement vooral draait om duurzaamheid. Het gaat over het gebruik van grondstoffen en dan vooral om de belangrijkste; water.
Wat vind jij tot nu toe het meest interessant aan de opleiding?
Zelf vind ik het interessant hoe je het meest efficiënt gebruik kan maken van grondstoffen of middelen. We hebben vandaag de dag veel issues en ik vind het boeiend om nieuwe manieren te vinden om verschillende ketens en systemen met elkaar te verbinden, en zo tot creatieve oplossingen of verbeteringen te komen.
Voor je minor ging je naar het buitenland. Hoe was dat?
Ik heb het erg naar mijn zin gehad en veel geleerd. Voor mijn minor mocht ik naar Canada en studeerde daar vijf maanden aan de Universiteit van Waterloo. Daar volgde ik diverse vakken op het gebied van geologie, kunst en milieuwetenschappen. Tijdens deze minor woonde ik bij een gastgezin in. Dat was echt heel leuk en hierdoor heb ik echt de Canadese cultuur kunnen ervaren. En niet te vergeten; ik heb heel veel poutine gegeten, een typisch Canadees gerecht. Dat was zo lekker!
Je zit nu in je vierde jaar. Wat zijn jouw plannen na het afronden van de bachelor?
Na mijn bachelor Watermanagement wil ik graag mijn eigen duurzame kledinglijn starten.
Een kledinglijn? Wat heeft mode met watermanagement te maken?
Verassend veel! Watermanagement maakt een groot deel uit van elke productieketen die we hebben en ook zeker als het gaat om mode. Je T-shirt of broek kost ongeveer tienduizend liter water om te produceren. We kunnen dat gewoon niet meer negeren. Bovendien draait watermanagement niet alleen om water. Het gaat over duurzaamheid, over het ecosysteem en hoe dat ecosysteem functioneert. De fast fashion industrie verpest dat ook. Het vervuilt wereldwijd rivieren, vissen sterven, lokale economieën gaan ten onder en zelfs de kledingbank veroorzaakt problemen in derde wereldlanden. De mode-industrie ingaan na een opleiding Watermanagement is dus helemaal zo vreemd nog niet.
Je project voor het Honours Programme gaat tevens over duurzame mode. Kun je daar iets meer over vertellen?
Na olie is de fast fashion industrie de grootste vervuiler ter wereld. Toch weten veel mensen dit niet of doen alsof ze dit niet weten. Met ons project willen wij mensen bewust maken van dit probleem en zo bewustzijn creëren. Hiervoor zijn wij bezig met een documentaire om te laten zien wat er gaande is binnen de mode-industrie. We laten hierin niet alleen de slechte kant zien van fast fashion, maar ook oplossingen binnen de industrie.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
We zijn daarvoor naar drie mode-hotspots afgereisd, Amsterdam, London en New York, en gesproken met pioniers, studenten en andere topmensen binnen de duurzame mode-industrie. Op het eind sluiten we af met tips om zelf aan de slag te gaan om duurzamer bezig te zijn met kleding. Uiteindelijk wil ik deze documentaire ook gebruiken voor mijn eigen kledinglijn om bewustzijn te creëren.
Waarom heb je gekozen om je aan te melden voor het Honours Programme?
Om eerlijk te zijn, gaf de opleiding zelf mij niet genoeg uitdaging. Ik ben van nature erg ambitieus en wilde graag meer uit mijn studie halen. Bovendien wil ik na mijn bachelor graag mijn eigen bedrijf starten en leek het mij goed om aan een project te werken, waar ik volledig in op kon gaan.
Heb je nog advies voor studenten die graag het Honours Programme willen volgen?
Onderschat het niet! Het Honours Programme is eigenlijk een tweede voltijd studie ernaast. Zelf heb ik er al meer uren inzitten dan in mijn opleiding Watermanagement. Het programma is werkelijk het moeilijkste deel van mijn studie, dus je moet echt wel gedreven en gemotiveerd zijn. Ook belangrijk zijn de mensen waarmee je samenwerk. Gelukkig had ik een geweldige groep en we complimenteerden elkaar heel goed. Dat maakt de hele ervaring zoveel fijner.