Civiele techniek: Femke vertelt over haar studentervaring

Hoe kom je hier terecht?
“Na de havo vond ik Bouwkunde leuk maar water ook. Bij Civiele Techniek kwam alles samen. Ik heb bewust voor Zeeland gekozen omdat het lekker chill is, een kleine school maar ook een groot deel van alle deltazaken is hier te vinden. En de school is veel internationaler dan andere hogescholen.”

Wat houdt de opleiding in? 
“Officieel is de oude term Weg- en Waterbouw. Alles wat je om je heen ziet behalve de gebouwen is civiel. Dus wegen, treinstations, vliegvelden, watersystemen etc.”

Wist je altijd al dat je de techniek in wilde?
“Vroeger wilde ik juf worden, ik was echt een meisje-meisje. Ik was wel altijd goed in wiskunde en toen ik ging surfen werd ik enthousiast over water.”

Wat spreekt je het meest aan?
“Aan de ene kant is het fijn dat de opleiding zo breed is. Maar ik vind vooral de zachte kant van civiele techniek het leukst, dus niet per se het rekenen en tekenen. Ik zou het interessant vinden om aan projecten te werken die breed zijn en waarbij ik mensen kan helpen, bijvoorbeeld ontwikkelingsvraagstukken.”

Waar heb je je stage gedaan?
“Bij een klein consultancy-bedrijf in Nieuw-Zeeland. Deels was dat omdat ik op avontuur wilde. M’n stage was leuk maar vooral het reizen was heel tof. Ook de praktijk is er heel anders. Er zijn aardbevingen op Nieuw-Zeeland, dat is natuurlijk heel interessant. We deden zelf grondonderzoek en gaven funderingsadvies.”

Wat is het belangrijkste dat je daar geleerd heb?
“Ik heb er echt geleerd om voor mezelf op te komen. M’n begeleider was pittig. Fouten moest je maar in je eigen tijd oplossen en inlezen ook.”

En bevalt het nieuwe gebouw?
“Ja! Ik heb nu het gevoel dat je er meer trots op mag zijn, kijk hoe cool wij zijn als wateropleidingen. Het voelt alsof er meer aandacht is, echt heel tof.”

Wat is je beeld van het waterschap? 
“Jullie zijn toch vooral van de uitvoerderskant? Oh, jullie bedenken zelf ook wat nodig is? Dan mogen jullie meer met de eer gaan strijken. Laten zien: ‘dit doen wij allemaal’.”

Tot slot: wil je nog iets kwijt?
“Ik vind dat meer mensen Civiele Techniek moeten gaan studeren. Er is zo’n groot tekort. Mijn klas is echt klein, we zijn maar met 18, waarvan ik het enige meisje ben. Ik snap het niet, het is superinteressant. Je hele kijk verandert en je kunt er zo veel mee. Als je aardrijkskunde heel leuk vindt en goed bent in natuurkunde, kun je echt coole dingen doen.”

Met dank aan Waterschap Scheldestromen. Foto door Rudy Visser.

Lees meer over de opleiding Civiele Techniek aan de HZ