Sportkunde: Daphne vertelt over haar studiekeuze
Waarom heb je gekozen om te studeren aan de HZ?
“Eigenlijk wist ik direct al dat ik wilde gaan studeren aan de HZ. Ik vond mezelf namelijk te jong om op kamers te gaan en de HZ is voor mij lekker dichtbij. Bovendien ging ik de opleiding Leraar Basisonderwijs volgen en de HZ staat goed aangeschreven. Na een paar meeloopdagen wist ik dat ik de sfeer hier ook erg prettig vond, dus mijn keuze qua hogeschool was snel gemaakt.”
Verhaal gaat verder onder de foto.
Nu heb jij zelf eerst een jaar Leraar Basisonderwijs gedaan. Hoe heb jij je georiënteerd op je studiekeuze?
“In mijn laatste jaar van de havo ben ik naar veel meeloopdagen geweest om mij goed te oriënteren. Toen dacht ik trouwens nog niet eens aan een opleiding Sportkunde. Ik sport in mijn vrije tijd namelijk al erg veel, dus ik wilde juist iets anders studeren.”
Waarom heb je uiteindelijk gekozen om Sportkunde te studeren op de HZ?
“Na een half jaar stage op de opleiding Leraar Basisonderwijs wist ik dat lerares worden niets voor mij was. Wel vond ik het super prettig om te studeren aan de HZ, dus ergens anders heen wilde ik ook weer niet. Maar ja, wat dan? Een vriendin wees mij toen op de opleiding Sportkunde. Nu had ik de meeloopdagen gemist, aangezien ik te laat besloot om te stoppen met de lerarenopleiding. Ik heb mij dus eigenlijk alleen een beetje ingelezen en dacht: ‘Ik doe het gewoon en zie het wel’.”
En ben je nu blij met je studiekeuze?
“Ja echt heel erg! Vanaf het begin voelde het direct als thuiskomen. Dit is gewoon wat ik echt leuk vind om te doen. De opleiding past helemaal bij mij. Je merkt ook in de klas dat we allemaal dezelfde interesses hebben en daardoor is het onderling ook heel gezellig.”
Wat houdt de opleiding Sportkunde eigenlijk in?
“Elk blok heeft een ander thema en daardoor is de opleiding vanaf het begin heel breed. Als je een blok niet zo interessant vindt, is dat dus niet erg. Het volgende blok leer je weer iets nieuws, wat je waarschijnlijk wel leuk vindt. Het eerste jaar leer je bovendien veel verschillende sporten. Tijdens de eerste twee jaar zit je een aantal dagen in de week op een toplocatie in Goes. Hier is onder andere een sportschool, grote gymzaal, squashbaan en leslokalen. Zo kun je de theorie gelijk in de praktijk brengen.”
Moet je voor de opleiding Sportkunde dan eigenlijk zelf ook een sporter zijn?
“In het eerste jaar sport je inderdaad een paar uur per week, maar je hoeft echt niet een fanatiek sporter te zijn om de opleiding te volgen. Wel moet je interesse hebben in sport en dan vooral hoe je sport kunt inzetten op verschillende niveaus. Hoe kun je de maatschappij bijvoorbeeld verbeteren door sport? Maar een atleet hoef je echt niet te zijn.”
Verhaal gaat verder onder de foto.
Wat vind je tot nu toe het leukste aan de opleiding?
“Dat zijn eigenlijk verschillende dingen. Meerdere blokken zijn super interessant. Zo hadden wij een blok met anatomie en fysiologie, waar je leert hoe je lichaam werkt als je aan het bewegen bent. Zelf vind ik het leuk om te zien hoe je daardoor anders naar je lichaam gaat kijken. Ook hadden wij vorig jaar een blok sportstimulering en hebben wij verschillende sportactiviteiten georganiseerd voor kinderen op de basisschool, zoals een voetbalclinic of balspellen. Onze eindactiviteit was een soort sportdag. Het organiseren daarvan en werken met kinderen vond ik echt heel leuk.
Wat maakt Sportkunde op de HZ speciaal?
Op de HZ is er echt een hele sterke band tussen de docenten en studenten. Je kunt altijd terecht met vragen en de sfeer is eigenlijk heel informeel. Als je hier op de open dag komt, merk je dit ook direct.
Wat kun je eigenlijk worden met een diploma Sportkunde?
Oh, dat is heel breed! Je wordt niet opgeleid tot één beroep. Zelf zou ik graag eventmanager willen worden. Het lijkt mij namelijk heel leuk om later sportevenementen te organiseren. Ik zit nu natuurlijk nog maar in mijn tweede jaar, dus dat zou best nog kunnen veranderen.
Voor wie is de opleiding Sportkunde geschikt?
Voor iedereen die echt geïnteresseerd is in sport. En dan vooral mensen die graag het betere in zichtzelf en andere naar boven wil halen doormiddel van sport.
Welk advies zou jij geven aan een studiekiezer?
Oriënteer je jezelf goed. Ga bijvoorbeeld naar de open dagen en meeloopdagen. Wees trouwens ook niet bang om de verkeerde keuze te maken. Je komt er dan juist achter wat je wel en niet leuk vindt. Daarbij krijg je er sowieso een hoop ervaring erbij. Doordat ik bijvoorbeeld al geleerd heb hoe ik voor een klas moest staan, hielp dat mij tijdens deze opleiding weer verder. Het is dus nooit zonde van je tijd.