Social Work: Rowena vertelt je over de opleiding

Waarom heb je voor Social Work gekozen?
"Ik vind het leuk om mensen de gereedschappen te geven waarmee ze zelf aan de slag kunnen gaan. Social Work draait niet zozeer om mensen helpen, maar meer het ondersteunen en op weg helpen. De opleiding werd ook op die manier gepresenteerd en dat sprak mij erg aan. Doordat Social Work een brede opleiding is, kun je met veel doelgroepen werken.  Je komt tijdens de opleiding namelijk met verschillende doelgroepen in aanraking, zodat je kunt ontdekken welke bij je past."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Social Work Rowena 4 Web

Voor wie is Social Work een goede studiekeuze?
"Ik denk dat je niet al te verlegen moet zijn, want je gaat heel veel in gesprek met cliënten. Dat leer je ook wel tijdens de opleiding, tijdens rollenspellen bijvoorbeeld, maar het moet wel al een stukje in je zitten. En enthousiasme werkt goed in contact met cliënten."

Zijn er volgens jou misverstanden over Social Work?
"Een van de vooroordelen is dat het een makkelijke opleiding is die je zo haalt. Dit heb ik zelf niet zo ervaren omdat je heel erg aan jezelf werkt tijdens die vier jaar. Je leert jezelf heel goed kennen door verschillende leerdoelen en door te reflecteren op je handelen. Eigenlijk ontleed je jezelf voordat je anderen gaat ondersteunen. Dus als je het lastig vindt om kritisch naar jezelf te kijken, is dit best een pittige opleiding."

Waarom heb je voor de HZ gekozen?
"De kwaliteit van de opleiding heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. De opleiding Social Work aan de HZ is meerdere keren gekozen tot beste Social Work-opleiding van Nederland. En de HZ is heel persoonlijk. Alle leraren kennen je wel, we zitten allemaal in dezelfde gang dus je kunt iedereen heel makkelijk en snel aanspreken. Als je ergens mee zit stap je sneller op docenten af. Ze vragen ook altijd wel hoe het met je gaat als je binnenkomt. Je kent ook de studenten in de jaren onder en boven je, in ieder geval wel van gezicht. Daardoor voel je je thuis en veilig."

Wat zijn je plannen voor na de studie?
"Ik denk dat ik verder wil in het maatschappelijk werk. Ik loop nu stage bij Maatschappelijk Werk Walcheren en dat vind ik heel erg leuk. Daar komt van alles op mijn pad. Mensen met financiële problemen, mensen met psychische problemen, ook veel vluchtelingen die weinig tot niets weten van hoe het systeem in Nederland werkt. Ik ondersteun deze mensen bij hun hulpvraag en help ze op weg door middel van gespreksvoering. Wat ik uiteindelijk nog zou willen doen, daar heb ik nog geen idee over."

Lees meer over de opleiding Social Work aan de HZ